Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prezident během návštěvy kraje kritizoval komunikaci vlády se samosprávami

26. 04. 2023 | 17:29

SHRNUTÍ: Prezident Petr Pavel dnes při návštěvě Libereckého kraje kritizoval komunikaci vlády s kraji a obcemi o rušení poboček České pošty a finančních úřadů. Podle něj nebyl záměr s hejtmany a starosty konzultován. Prezident dnes zavítal do Frýdlantského výběžku, který se potýká s mnoha problémy, a v Liberci poklepal na základní kámen Centra urgentní medicíny.

pavelnemocnice4
Prezident ČR Petr Pavel v krajské nemocnici. Foto: Artur Irma

Jde o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji téměř po šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce Miloš Zeman v květnu 2017.

"Přináší to nejen řadu problémů, které potom starostové musejí řešit. Dalo se jim předejít, kdyby komunikace od počátku byla lepší," poznamenal Pavel k plánu snížit počet poboček pošty o 300 na 2900 a zrušit 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů.

Rozhodnutí vlády podle Pavla vychází z náročnosti státní správy, kterou se kabinet snaží redukovat, ale také z předpokladu, že už je celá společnost a celý stát dostatečně digitalizován, aby většinu agend mohl zvládat po internetu. Podle prezidenta se ale ukazuje, že části některých regionů jsou dodnes bez pořádného připojení. Vláda by tak měla vytvořit alespoň základní podmínky k fungování na internetu, pokud to vyžaduje, míní.

Foto: Artur Irma

Pavel má v plánu kromě schůzky s premiérem Petrem Fialou (ODS), jež se uskuteční v úterý, také setkání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), se zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů. Se všemi chce řešit vzájemnou komunikaci. Se zástupci vlády chce Pavel řešit i to, do jaké míry je rozhodnutí o rušení poboček pošty závazné, či zda se do něj dá ještě vstupovat.

S Fialou bude Pavel příští týden jednat i o obměně ve vládě po oznámené rezignaci ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) nebo o připravovaném vládním návrhu na konsolidaci státního rozpočtu. Prezident očekává rušnou debatu, témat má minimálně pět, řekl novinářům.

Návštěvu Libereckého kraje Pavel zahájil v Novém Městě pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku, kde na něj a jeho manželku Evu čekaly dnes ráno stovky lidí, starostové obcí a hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podle Půty je Frýdlantský výběžek místem, kde je v kraji nejvyšší nezaměstnanost, nejnižší HDP na obyvatele a řada dalších problémů. Pavel se nejprve na městském úřadu setkal s představiteli města i dalšími starosty z regionu, poté se pěšky za doprovodu místních přesunul do nedalekého areálu bývalé Textilany, kde těžké stroje dokončují demolici léta nevyužívaných budov. Investor má zájem plochu využít pro rekreační bydlení a služby s tím spojené, naráží ale na problémy ve stavebním řízení a v povolování změn v územních plánech v obci s rozšířenou působností.

Prezident nový projekt podpořil, podle něj může přinést regionu příležitosti pro bydlení, vzdělávání, kulturu, sport a množství pracovních příležitostí. "Myslím, že kdekoliv máme projekt, který nabízí mnohem více výhod než nevýhod, tak bychom měli být mnohem pružnější a reagovat rychleji," řekl novinářům Pavel. Dodal, že by s odstraňováním podobných byrokratických překážek mohl ve své funkci pomoci.

V libereckých kasárnách si pak Pavel prohlédl nová průzkumná lehká obrněná vozidla chemiků tuzemské výroby, která nahrazují zastaralou sovětskou techniku. Jsou na podvozku Iveco a tvůrcem nástaveb je Vojenský výzkumný ústav, který na vývoji od začátku spolupracoval s libereckými chemiky. Armáda bude mít dohromady 40 párů těchto vozů, ministerstvo obrany za ně včetně DPH zaplatí více než pět miliard korun. Pro libereckou jednotku je určeno 20 párů.

V krajském městě hlava státu také poklepala na základní kámen Centra urgentní medicíny liberecké nemocnice. Stavba za více než tři miliardy korun, která je pro rozvoj nemocnice zásadní, bude hotová za 38 měsíců, tedy do začátku léta 2026.

Foto: Artur Irma

V nemocnici měl prezident debatu se zdravotníky, kteří se ho ptali, co dělá pro svoje zdraví či zda mu nechybí život před volbou prezidenta. Pavel uvedl, že jde o velkou změnu a vykonávat tuto funkci je náročnější než čekal. "Nešel jsem si ale odpočinout, dá se to zvládnout. Vidím v tom službu a práci, kterou je třeba odvést," řekl Pavel. Debata byla kratší než bylo plánováno, neboť zdravotníci se s prezidentem chtěli hlavně vyfotografovat.

Pavel novinářům rovněž řekl, že mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Nemá tedy podle něj smysl komentovat úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Podle Lavrova neodpovídá činnosti "normálního politického představitele" Pavlův výrok, který zpochybnil zájem Číny na míru na Ukrajině. Pavel v rozhovoru s bruselským webem Politico řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, protože válka jí umožňuje nutit Rusko k ústupkům. Peking podle prezidenta v souvislosti s konfliktem sleduje pouze vlastní zájmy a "každý den" si z vývoje odnáší ponaučení.

Hrad dále dnes oznámil, že prezident navštíví v polovině příštího měsíce Kodaň a Reykjavík. V dánské metropoli 15. května vystoupí na konferenci nazvané The Copenhagen Democracy Summit, na Islandu se o den později zúčastní summitu Rady Evropy.

Cesta do Libereckého kraje je sice už čtvrtým výjezdem Pavla do regionů po prezidentských volbách, je to ale zároveň poprvé, co navštívil nějaký kraj, kde vyhrál nad svým protikandidátem Andrejem Babišem (ANO). Ve druhém kole prezidentské volby tady Pavel získal 58,8 procenta hlasů, Babiš 41,19 procenta.

čtk