Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prezident dnes při návštěvě kraje mj. poklepe na základní kámen Centra urgentní medicíny

26. 04. 2023 | 5:43

Prezident České republiky Petr Pavel s manželkou pobývá dnes v Liberci a na Liberecku. Setká se se zástupci kraje, starosty, zdravotníky, vojáky i podnikateli a bude mít i debatu s veřejností. Návštěva Libereckého kraje je druhou tuzemskou cestou po Pavlově březnové inauguraci. Jde o návštěvu českého prezidenta v tomto kraji po téměř šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce, Miloš Zeman, v květnu 2017.

pavelSmanželkou
Prezidentský pár v době kampaně, foto Twitter PP

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou nejprve navštíví příhraniční Nové Město pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku, kde mimo jiné navštíví bývalý areál Textilany.

Následně v Liberci čeká prezidenta Pavla prohlídka kasáren 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a zúčastní se také slavnostního zahájení výstavby pavilonu centra urgentní péče v areálu nemocnice za více než tři miliardy korun. Tradiční poklepání na základní kámen je stanoveno na 14. hodinu. Poté bude prezident republiky v krajské nemocnici besedovat se zaměstnanci.

Vybudování centra urgentní medicíny připravovala nemocnice přes deset let, nutně ho potřebuje. V areálu KNL během modernizace přibudou dvě budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Souběžně se bude stavět nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Zakázku na modernizaci krajské nemocnice získalo konsorcium tvořené firmami Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group, které má na postavení dvou budov 38 měsíců. Hotovo by tak mělo být do léta 2026.

Součástí prezidentského programu je také návštěva firmy Elmarco a jízda v tramvaji do Lidových sadů, kde v tamním kulturním centru bude mít besedu s veřejností. Ta začne v 18:30.

Pavel krátce po svém vítězství v prezidentských volbách uvedl, že by rád navštívil nejdříve kraje, ve kterých získal větší podporu jeho protikandidát, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V Libereckém kraji zvítězil Pavel ve všech okresech s výjimkou Českolipska a také ve všech okresních městech vyjma České Lípy, kde bodoval Babiš. Vítězství ale bylo velmi těsné, Babiš dostal v České Lípě o 34 hlasů víc než Pavel.

Celkově v Libereckém kraji zvítězil s výrazným náskokem Pavel, když pro něj hlasovalo 58,81 procenta voličů.

čtk, lo