Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prezident republiky dnes na Hradě předal vdově po zemřelém hasiči medaili Za hrdinství

04. 01. 2023 | 15:24

Vdova po zemřelém dobrovolném hasiči Janu Dvořákovi dnes na Pražském hradě převzala medaili Za hrdinství, které mu udělil prezident Miloš Zeman. Dvořák zemřel loni na konci listopadu při likvidaci požáru v Novém Boru na Českolipsku. Vyznamenání Dvořákovi Zeman udělil v řádový den 1. ledna za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnost s nasazením vlastního života.

hradHasič
Foto z www.hrad.cz

"Jsou chvíle, kdy bych medaili Za hrdinství raději neudělil," řekl Zeman vdově. Popřál ji, aby ji radost z dítěte, které se jí zanedlouho narodí, alespoň částečně vyrovnala smutek z úmrtí manžela. Ceremoniálu se zúčastnil i bratr hasiče Bořivoj Dvořák.

Devětatřicetiletý Dvořák zemřel 30. listopadu při likvidaci požáru roubeného domu. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes snahu zdravotníků podlehl. V domě zemřel i další člověk, zřejmě spolumajitel stavení.

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v tzv. řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana je dnešek posledním dnem, kdy může vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.

čtk

Foto z FB HZS LKMiloš Zeman vyznamenal in memoriam dobrovolného hasiče z Českolipska. Dnes 4. ledna ocenění na Pražském hradě z rukou hlavy státu převzala manželka dobrovolného hasiče, paní Lenka Dvořáková. Přítomni byli za Hasičský záchranný sbor České republiky generální ředitel genpor. Vladimír Vlček a plk. Jan Hadrbolec, ředitel HZS Libereckého kraje.

Text a foto: FB HZS LK