Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt hospodaření se srážkovou vodou vynesl kraji ocenění v soutěži Chytrá města 2021  

09. 12. 2021 | 12:38

Za projekt hospodaření se srážkovou a takzvanou šedou vodou, který byl součástí úprav budovy Obchodní akademie v České Lípě, získal Liberecký kraj zvláštní cenu poroty v soutěži Chytrá města 2021. Jde o první podobný projekt kraje, není ale poslední.

Cílem je postupně vybavit co největší počet krajských budov a areálů oddělenými rozvody a technologiemi na využívání šedé vody, možnosti uplatnění tohoto řešení teď projektanti zvažují u všech chystaných staveb či rekonstrukcí, řekla ČTK mluvčí kraje Blanka Freiwilligová.

Za šedou vodu jsou považovány splaškové odpadní vody, které odtékají z umyvadel, van, sprch, dřezů.

Hospodaření s vodou je součástí koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj. "Jejím cílem je nasměrovat aktivity kraje v oblasti využívání chytrých technologií tak, aby pozitivně ovlivňovaly život obyvatel. V minulém ročníku soutěže Chytrá města jsme získali za akční plán této koncepce ocenění v kategorii vize/idea Smart city. Že jsme nyní uspěli s konkrétním projektem rovněž v této soutěži, jen dokazuje, že jsme se vydali správnou cestou," doplnil liberecký krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekt zaměřený na opětovné využití šedé a srážkové vody byl součástí stavebních úprav spojených s rekonstrukcí sociálního zařízení obchodní akademie, na nichž se pracovalo letos v létě. Instalovaná technologie umožňuje jímat dešťovou vodu a využívat ji k zalévání trávníků, kropení dvora a splachování toalet. Šedá voda po přečištění a dezinfekci UV lampami slouží rovněž ke splachování toalet.

"Jednoznačně jde o jednu z inovativních investic Libereckého kraje, která řeší nedostatek vody a lepší hospodaření s vodou jako cenným zdrojem. Náklady na jeho realizace dosáhly necelých deseti milionů korun, kdy se nám podařilo něco přes sedm milionů získat z dotací," řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).Kraj při podobných projektech úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci, kde se technologiemi na čištění vody zabývají, a dává tak příležitost pro jejich vyzkoušení.

Soutěž Chytrá města je klíčovou soutěží svého druhu v České republice. Hlavním cílem je propagace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií celostních modelů SMART CITY. Ocenění v letošním už šestém ročníku získalo 15 organizací a osobností. Mezi oceněné projekty patří například také aplikace pro modelování dopravy, dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy, dotační tituly zaměřené na ekologii nebo nový dopravní terminál v Šumperku.

čtk