Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proočkovanost v Libereckém kraji je nízká, zhruba jen 84 procent. Téměř zapomenuté nemoci se tak vracejí

12. 06. 2019 | 13:50

V Libereckém kraji výrazně ubývá dětí, které jsou očkovány proti nemocem jako spalničky, zarděnky a příušnice. Podle výsledků administrativní kontroly bylo v roce 2017 v kraji proti těmto nebezpečným nemocem očkováno jen zhruba 84 procent dětí.

miminoSkrčené
ilustrační foto

Ještě v roce 2012 byla proočkovanost více než 98 procent. Nízký počet očkovaných je důvodem, proč se tyto téměř zapomenuté nemoci znovu objevují, řekl dnes novinářům ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Za bezpečnou hranici se považuje proočkovanost nad 95 procent.

V Česku se děti povinně očkují proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilus influenzae typu b a dětské obrně. Včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Nemoc se nešíří, pokud je očkovaných přes 95 procent populace, což třeba v případě spalniček dosáhlo Česko naposledy před pěti lety.

Hygienici v Libereckém kraji provedli loni kontrolu proočkovanosti proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím u dětí narozených v roce 2015 s příjmením, které začínalo na H. Výsledky jsou alarmující - proočkovanost těchto dětí klesla na něco málo přes 62 procent. Při tak nízké proočkovanosti se mohou spalničky velmi snadno šířit. Spalničky jsou velmi nakažlivé, loni jimi v Česku onemocnělo 203 lidí, letos jen za prvních pět měsíců už 545, tedy více než dvojnásobek.

Podle Valenty je proto zvýšení proočkovanosti proti infekčním nemocem jednou z priorit akčního plánu Libereckého kraje v oblasti zlepšení zdraví jeho obyvatel. "Chceme udělat větší studii, která by popsala důvody odmítání očkování, a na základě ní bychom pak připravili komplexní kampaň, která by lépe osvětlila důvody proč očkovat. Doufáme, že se tu křivku podaří obrátit," doplnil ředitel krajské hygienické stanice. To, že se nemoci jako spalničky či příušnice znovu objevily, by podle Valenty mohlo ke zvýšení proočkovanosti paradoxně i pomoci.