Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Propad v krajském rozpočtu kraje může dosáhnout až 600 milionů, musí se škrtat zbytné výdaje. Ostrouhají fondy i zvelebení okolí sídla kraje

02. 06. 2020 | 7:45

AKTUALIZOVÁNO: Daňové příjmy Libereckého kraje se k poslednímu květnu propadly oproti loňskému roku o více než 90 milionů korun. Může za to pandemie onemocnění COVID-19 a mimořádná opatření s ní spojená. Kraj odhaduje, že v roce 2020 přijde až o 600 milionů korun, přesto investiční akce zastavovat nebude.

krajOKolídetail rearchitekti
vizualizace: re:architekti

„Liberecký kraj hospodaří dlouhodobě dobře, a proto jsem přesvědčená, že výpadek daňových příjmů zvládneme. Situace je sice vážná, ale klíčové je v tuto chvíli vydržet a hlavně nezastavovat investice,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

První tři měsíce tohoto roku byly pro Liberecký kraj z hlediska daňových příjmů nadprůměrné. Ve srovnání s prvním čtvrtletí 2019 kraj dostal o téměř 40 milionů korun více. Po vyhlášení nouzového stavu a zavedení mimořádných vládních opatření však přišel rychlý pokles. V dubnu došlo k propadu oproti roku 2019 o 25 milionů korun. V květnu se částka vyšplhala na zmíněných 90 milionů korun.

Vizualizace budoucího stavu: re:architekti

Nynější stav. Foto: re:architekti

Odhad celkového poklesu daňových příjmů Libereckého kraje za rok 2020 činí 600 milionů korun, což je oproti roku 2019 o 16,7 % méně. „Je to spíše pesimistický scénář. Návrat k normálu může být mnohem rychlejší a dopady do rozpočtů mohou být mírnější, v což také pevně doufám. Další vývoj budeme pečlivě sledovat a vyhodnocovat tak, abychom případně mohli pružně reagovat,“ doplnila náměstkyně Volfová.

Kraj zareagoval na vzniklou situaci už v březnu, kdy ekonomický resort navrhl scénář restrikcí. V úterý 26. května krajští zastupitelé odsouhlasili navržené škrty v rozpočtu kraje pro rok 2020. „Škrty se týkají hlavně provozních výdajů. Vůbec se nedotknou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a všech organizací v resortu sociálních věcí. Jedinou investicí, kterou kraj zastaví, je úprava okolí sídla Libereckého kraje. Ta nám v tuto chvíli přijde zbytná,“ uzavřela Jitka Volfová.

LK/Filip Trdla

Kraj přesunul peníze pro fondy do rezervy

 

Kraj na květnovém jednání zastupitelstva schválil návrh úpravy rozpočtu v podobě restriktivních opatření k udržení vyrovnaného rozpočtu kraje na rok 2020 v důsledku negativních dopadů nouzového stavu a vládou přijatých krizových opatření v souvislosti s onemocněním COVID-19. Očekávané příjmy ze sdílených daní klesnou o částku 360 mil. Kč na úroveň 3.000 mil. Kč, to je pokles daňových příjmů o 16,7 % oproti skutečnosti dosažené krajem v roce 2019.

Návrh kraje na snížení daňových příjmů přitom vychází mimo jiné i z informace z 13. května tohoto roku o zveřejnění aktualizované predikce ministerstva financí, která se týká dopadů dané situace na rozpočty krajů a obcí, respektive na výběr daňových příjmů pro tyto subjekty. Počítá s propadem daňových příjmů o téměř 14 % oproti dosažené skutečnosti za rok 2019, což představuje v podmínkách Libereckého kraje o téměř 500 milionů Kč méně oproti roku loňskému. Tato predikce zahrnuje druhou, respektive třetí fázi kompenzačního bonusu pro OSVČ a je rozšířená o společníky společností s ručením omezeným, která ve výsledku pro Liberecký kraj znamená další výpadek na dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v odhadované hodnotě až 165 milionů korun, tedy asi o dalších 3,1 % méně.

„Navrhovaná restriktivní rozpočtová opatření jsme přijali proto, abychom zajistili vyrovnaný rozpočet kraje na období roku 2020 a let následujících,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana pro ekonomiku, správu majetku a informatiku Jitka Volfová. „Po jednotlivých odborech jsme chtěli, aby seškrtaly finance určené na projekty a akce, které již nebudou letos z důvodu koronakrize připravovat, nebo na ty, které jsou nad rámec výdajů na základní zajištění chodu veřejné správy a veřejných služeb. Restriktivní opatření se nedotýkají sociálních služeb a zdravotní záchranné služby,“ vysvětlila statutární náměstkyně Volfová.

Výsledkem restriktivních opatření bude snížení očekávaných daňových příjmů kraje o částku 360 mil. Kč na úroveň 3.000 mil. Kč, což znamená pokles daňových příjmů o 16,7 % oproti skutečnosti dosažené krajem v roce 2019. „Když to celé shrneme, tak můžeme říci, že na základě stávající aktualizované predikce ministerstva financí a vládou přijatých dalších kompenzačních opatření, dosahuje předpokládaný pokles daňových příjmů krajů minus 14 % z úrovně roku 2019. Výpadek příjmů ve výši 360 mil. Kč bude kryt nerozdělenou úsporou hospodaření kraje z předchozích let ve výši 251 milionů korun a snížením výdajů na rok 2020 o částku 109 milionů korun,“ doplnila Volfová. 

Součástí restriktivních opatření je i návrh na vázání části výdajů Dotačního fondu v objemu 32 mil. Kč a vázání části provozních příspěvků příspěvkovým organizacím s výjimkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a všech organizací v resortu sociálních věcí v celkovém objemu přibližně 50 mil. Kč do rezerv kraje, o nichž budou orgány kraje na základě aktuálního plnění rozpočtu rozhodovat pravděpodobně v měsíci srpnu 2020. Obdobné vázání finančních prostředků jako u příspěvkových organizací, tedy ve výši 10 % se dotklo i krajského úřadu a zastupitelstva kraje a představuje částku ve výši zhruba 37 mil. Kč. Součástí opatření je i 120 mil. Kč, které zůstanou v rezervě kraje na případné financování propadu krajských příjmů a krajských služeb ve II. pololetí 2020.

Kraj ale schválili poskytnutí mimořádného příspěvku. Jde o dotaci ve maximálně 10 milionů korun s tím, že bude činit nejvýš polovinu propadu příjmů dotčených příspěvkových organizací. Celkovou částku statutární město Liberec rozdělí mezi své organizace: peníze obdrží zoologická a botanická zahrada, Naivní divadlo a Divadlo F. X. Šaldy. Odhadovaný propad příjmů Divadla F. X. Šaldy, Naivního divadla, botanické a zoologické zahrady od března do srpna letošního roku je více než 30 milionů korun.

LK/Andrea Fulková

Poznámka redakce: Kraj, stejně jako města a obce, začínají škrtat zbytné výdaje, což jsou především miliony a desetimiliony každoročně lité do fondů. Tzv. mandatorní výdaje nikdo krajské ani obecní samosprávě neodpáře, škrtnout je nelze. Z tenčících se rozpočtů musí sanovat především vlastní majetek (v Liberci konkrétně bazén nebo multifunkční sportovní areál), stejně jako svoje příspěvkové organizace (v Liberci divadla, ZOO, botanická zahrada, atd.).

Toho zneužívá opozice, která nemá za nic odpovědnost, a vedení kraje i krajského Liberce za škrty a nevyhnutelné úspory nevybíravě kritizuje s použitím nesmyslných dedukcí a podpásovek, komu a na čí úkor samosprávy pomohly.

uba