Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Půtovi spolustraníci jakékoliv ovlivňování u soudu odmítli, zneužití dotace se neobávali

22. 05. 2019 | 19:00

Bývalí členové regionální rady ROP Severovýchod dnes u soudu v Liberci odmítli, že by je při hlasování o evropských dotacích ovlivňoval liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Půta je mezi obžalovanými v kauze spojené se dvěma dotačními projekty z Liberce. Hrozí mu pět až deset let vězení.

putasoud210519
Foto: Artur Irma

Podle obžaloby měl na úplatcích získat 830.000 korun za to, že jako předseda regionální rady zajistí zachování projektu rekonstrukce kostela sv. Maří Magdalény v evropském programu a změnu financování. Půta obvinění odmítá.

Rekonstrukce kostela za 65 milionů korun prováděná v letech 2013 až 2014 patřila mezi rizikové projekty a dotace na něj měla být vyplacena až po skončení prací. Regionální rada ROP Severovýchod ale souhlasila v roce 2014 se změnou financování na průběžné, kdy část peněz měla být vyplacena před dokončením. U soudu dnes vypovídali Půtovi spolustraníci, kteří byli členy rady. Hana Maierová uvedla, že pro změnu hlasovala, neboť kolem kostela jezdila. "Výsledky byly zřejmé z vnějšího pohledu, nějaká práce byla odvedena," uvedla. Odmítla, že by ji při hlasování Půta či někdo jiný ovlivňoval. Obvykle vycházela z podkladů od úředníků. V tomto případě podle ní úřad nenavrhoval nic, pouze popsal situaci.

Obdobně vypovídal i Petr Tulpa, jenž obvinění Půty z manipulace považuje za vykonstruované. Změnu financování u tohoto projektu podpořil na základě toho, že práce byly provedeny a aby peníze dostali subdodavatelé. "Aby nenastala druhotná platební neschopnost," uvedl Tulpa. Zneužití dotace se neobával, neboť peníze měly být vyplaceny až po kontrole projektu. To byl jeden z důvodů, proč se změnou financování souhlasil i Vladimír Mastník, další bývalý člen rady. "Měl jsem zkušenosti s evropskými dotacemi. Než se proplatily, pitvala se každá položka," uvedl.

Naopak proti změně financování byl bývalý ředitel úřadu regionální rady Zdeněk Vašák. Před soudem vypovídal v úterý. Odmítavě se k tomu stavěl i bývalý člen rady Jan Korytář (Změna pro Liberec). Podle něj k tomu nebyl žádný důvod, neboť žadatel o dotaci musel doložit, že je schopen opravu kostela předfinancovat z vlastních peněz. "Jediné logické vysvětlení, které se nabízí, je to, aby se mohly vyplatit úplatky," řekl Korytář v úterý u soudu. Na rekonstrukci kostela nakonec žádná dotace vyplacena nebyla. Jedna z kontrolorek projektu dnes u soudu uvedla, že zjistili závažná pochybení a nedodržení podmínek dotace.

V případu je obžalováno včetně hejtmana 13 lidí a čtyři firmy. Za různé skutky jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Kromě kostela se kauza týká i oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů, projekt skončil ve fázi přípravy a ani na něj nebyla vyplacena evropská dotace. V tomto projektu Půta jako obžalovaný nefiguruje. Soud bude po skončení dnešního jednání pokračovat v září. Líčení nařízená na čtvrtek a pátek soudce zrušil.

čtk