Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radost a podpora dětí i dospělých zaplavují onkologická oddělení. Přivolejme s jarem i naději je i letos mottem Tulipánového měsíce

25. 02. 2023 | 5:00

Přivolejme s jarem i naději je i letos mottem Tulipánového měsíce, který v březnu již pojedenácté realizuje nezisková organizace Amelie, poskytující psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým. Touto aktivitou chce upozornit veřejnost na nutnost podpory nemocných rakovinou a jejich rodin nejen v oblasti léčby, ale i v oblasti sociální a psychologické. Tulipánový měsíc 2023 Amelie oficiálně zahájí v Liberci 27. února v obřadní síni historické budovy radnice.

amelie ZŠ Sokolovská Mnichovo Hradiště.- obrázky dětí na výzdobu onkologií
ZŠ Sokolovská Mnichovo Hradiště, obrázky dětí na výzdobu onkologií

Po celý březen budou onkologická pracoviště nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Mladé Boleslavi či Mamocentrum v Liberci vyzdobená dílky s motivem tulipánů, které pro Tulipánový měsíc vytvořily děti z 22 škol a školek. Do liberecké Amelie doputovalo více než 1000 dílek na podporu nemocných. V březnu bude k vidění i výstava obrázků dětí na podporu onkologicky nemocných v obchodním centru FORUM v Liberci. Pro pacienty Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice vyrobily děti i dospělí tulipány a přáníčka, kterými posílají nemocným vzkaz podpory a naděje. „Strach z nemoci, dlouhodobá izolace od svých blízkých, obavy z budoucnosti, to vše přináší onkologicky nemocným a jejich blízkým do života velký stres. V Amelii se jim v tomto měsíci snažíme zpříjemnit prostředí onkologických ambulancí, lůžkových oddělení či čekáren a poslat jim vzkaz, že na svou nemoc nejsou sami“ říká koordinátorka Centra Amelie v Liberci Mgr. Petra Kuntošová.

Výzdoba nemocnice Jablonec nad NisouCílem Tulipánového měsíce je i zvýšení informovanosti veřejnosti o onkologické nemoci a fungování Amelie v Liberci. „O Amelii jsem se dozvěděla minulý rok na akci v knihovně. Když mi onemocněl rakovinou manžel, nevěděla jsem vůbec co mám dělat, co bude dál. Pak jsem si vzpomněla na Amelii, kde mě vyslechli a předali potřebné rady a informace“ říká paní Jana z Liberce.

Veškeré služby poskytuje organizace nemocným a jejich blízkým zdarma. Na pomoc při zajištění bezplatných služeb pro nemocné se letos v Tulipánovém měsíci uskuteční charitativní cvičení v zapojených fitness centrech, koncert dětského pěveckého sboru IUVENTUS, GAUDE! v jabloneckém Eurocentru, ve spolupráci s oc Forum charitativní rozdávání tulipánů k MDŽ i online prodej tulipánů v květinářství Florea.

Výstava OC ForumS nabídkou služeb Amelie se mohou lidé seznámit 6. 3. od 15:00-17:00 v Krajské vědecké knihovně v Liberci či 15.3. v rámci Dne otevřených dveří v samotném Centru Amelie Liberec. Akce na osvětu nemoci proběhnou i v Krajské vědecké knihovně v Liberci či v online prostředí. S letáky Amelie a kontakty na ni se obyvatelé Liberce budou setkávat po celý měsíc březen též ve vozech MHD.

„Přestože rakovina v ČR dorazí téměř do každé rodiny, lidé často pociťují strach a obavy, které ústí v izolaci nemocných a tíži tématu onkologické nemoci a života s ní. Tulipánový měsíc ukazuje cestu akce a spolupráce, která může nabídnout účinnou a dostupnou podporu i pomoc. Všichni si zaslouží zájem a vědomí, že v nemoci nejsou sami.“ říká Bc. Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka organizace Amelie.

Výzdoba onkologie LiberecTulipánový měsíc je realizován pod záštitou Bc. Martiny Teplé, náměstkyni primátora pro sociální záležitosti.

TZ/Centrum Amelie Liberec