Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Recyklojízda se v Libereckém kraji zastaví ve třech městech, v Jablonci u přehrady zpestří Den otců

12. 06. 2019 | 10:45

Tento týden startuje Recyklojízda – projekt, jehož cílem je podpořit třídění a recyklaci baterií. Trasa tříčlenné skupinky na elektrokolech povede od východu na západ severní částí republiky, měří přes 800 kilometrů a součástí budou zastávky ve 25 městech. V Libereckém kraji bude Recyklojízda k vidění ve třech městech – Jablonci nad Nisou, Liberci a České Lípě.

Recyklojízda se přidávají i dašlí nadšenci včetně hendikepovancýh sportovců, například z Cesty za snem
Foto od pořadatele akce.

Ve neděli 16. června od 15:00 do 17:00 hodin má Recyklojízda zastávku v Jablonci nad Nisou u přehrady. S členy týmu se můžete potkat na akci Den otců. Pak pokračuje do Liberce, kde bude k vidění v pondělí 17. června od 10:30 do 11:00 hodin před OC Plaza. Poslední zastávkou Recyklojízdy v Libereckém kraji je Česká Lípa, kde má setkání s obyvateli v úterý 18. června od 8:30 do 9:00 na nám. TGM.

Vzkaz lidem v kraji: Přijďte za námi a přineste nám baterky

Ve všech městech bude mít Recyklojízda půlhodinová setkání s obyvateli, zástupci městských úřadů a často také s dětmi ze škol. Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a zástupkyně společnosti ECOBAT, už nyní vzkazuje: „Největší radost nám lidé ve městech udělají, když nám přinesou použité baterie. Na kolech je sice neodvezeme, ale rádi se pro ně po Recyklojízdě vrátíme.“

Pro příchozí budou mít cyklisté z Recyklojízdy připraveny krabičky ECOCHEESE na třídění baterií v domácnostech, které budou zdarma rozdávat. Recyklojízda je otevřený projekt, a pokud si vedle sběru baterií chce někdo sportovně zdatný užít i společné zážitky, může se k týmu Recyklojízdy připojit a část cesty s nimi zdolat na kole či elektrokole. Informace o zastávkách a časech, kde je možné se připojit jsou na webu projektu http://recyklojizda.ecobat.cz/pripojte-se/.

Letošní Recyklojízda je již třetím ročníkem. Častými a vítanými účastníky setkání s Recyklojízdou ve městech byli v minulých letech žáci a studenti mateřských, základních i středních škol. K základnímu týmu cyklistů se na trase připojovali další nadšenci včetně handicapovaných sportovců z projektů Cesta za snem nebo Sport4Help.

Recyklojízda je tahákem i pro děti.

Baterie do koše nepatří

Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to je hlavní cíl RECYKLOJÍZDY – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak nejenže přírodu neznečisťujete, ale navíc ji šetříte, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

Sběrná místa jsou na každém rohu

Sběrných míst je v ČR už přes 22 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.