Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska

15.06.2021 | 10:02

Dalších devět produktů od zdejších výrobvců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraj. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice.  Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.

regionální potravina 20210614 100728
Foto: LK

„Cílem této oblíbené soutěže je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářkého a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Foto: LKNové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.

Foto: LKRegionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.

Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované
    
Kladenská pečeně - Podkrkonošská uzenina s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
    
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě- MASO RYDVAL s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu
    
GRIL přírodní sýr nezrající solený - Mléko Jeřmanice s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní
    
Filounský BIO jogurt bílý - Martin Šourek, Plavy

5. Pekařské výrobky včetně těstovin
    
Pšenično-žitný chleba DOK - NORDBEANS s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
    
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně - Ivana Jablonovská, Mimoň

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje
    
Luž 10° - PIVOVAR CVIKOV a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
    
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu - SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

9. Ostatní
    
Med od Nojmíků - Pavel Neumaier, Dolní Řasnice

LK