Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska

15. 06. 2021 | 10:02

Dalších devět produktů od zdejších výrobvců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraj. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice.  Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.

regionální potravina 20210614 100728
Foto: LK

„Cílem této oblíbené soutěže je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářkého a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Foto: LKNové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.

Foto: LKRegionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.

Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované
    
Kladenská pečeně - Podkrkonošská uzenina s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
    
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě- MASO RYDVAL s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu
    
GRIL přírodní sýr nezrající solený - Mléko Jeřmanice s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní
    
Filounský BIO jogurt bílý - Martin Šourek, Plavy

5. Pekařské výrobky včetně těstovin
    
Pšenično-žitný chleba DOK - NORDBEANS s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
    
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně - Ivana Jablonovská, Mimoň

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje
    
Luž 10° - PIVOVAR CVIKOV a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
    
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu - SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

9. Ostatní
    
Med od Nojmíků - Pavel Neumaier, Dolní Řasnice

LK