Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska
Dalších devět produktů od zdejších výrobvců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraj. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice. Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.
„Cílem této oblíbené soutěže je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářkého a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.
„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.
Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované
Kladenská pečeně - Podkrkonošská uzenina s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě- MASO RYDVAL s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu
GRIL přírodní sýr nezrající solený - Mléko Jeřmanice s.r.o.
4. Mléčné výrobky ostatní
Filounský BIO jogurt bílý - Martin Šourek, Plavy
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Pšenično-žitný chleba DOK - NORDBEANS s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně - Ivana Jablonovská, Mimoň
7. Alkoholické i nealkoholické nápoje
Luž 10° - PIVOVAR CVIKOV a.s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu - SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.
9. Ostatní
Med od Nojmíků - Pavel Neumaier, Dolní Řasnice
LK