Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řeky v Libereckém kraji se po víkendových bouřkách pomalu vracejí do normálu

19. 07. 2021 | 9:27

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji se po víkendových bouřkách řeky pomalu vracejí do normálu. Na prvním povodňovém stupni, což značí bdělost, není aktuálně už žádný z toků. Ráno byla bdělost ještě na Lužické Nise v Liberci a také Ploučnici v Mimoni. Žádné nebezpečí aktuálně nehrozí, i předpověď počasí je příznivá, řekl ČTK ráno mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

přehrada mad 217806133 4097765810321088 1493231333631007087 n
Harcovská přehrada v Liberci v neděli odpoledne, foto:Mad

Hasiči vyjížděli v kraji v souvislosti s bouřkou a přívalovým deštěm od pátečního odpoledne do pondělního rána k více než 200 událostem, zejména na Liberecku a Českolipsku k odčerpávání vody. Dnes už byl ale klid. Obloha v kraji byla sice přes den zatažená, od dnešní půlnoci ale napršelo maximálně do dvou milimetrů.

Dnes se pokračovalo ve sčítání škod i úklidu po záplavách v obcích, které byly o víkendu postiženy nejvíce. V sobotu to byl zejména Liberec, v noci na neděli pak hlavně Českolipsko. Z částí České Lípy - Dobranova a Písečné museli hasiči evakuovat část obyvatel, zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice a další obce v oblasti. Liberecký kraj by měl mít první odhad škod za všechna postižená území do středy, jen v Liberci ale budou škody minimálně za 70 milionů korun. Radnice už požádala o finanční pomoc při jejich odstraňování stát.

Lidé z Libereckého a Ústeckého kraje, které o víkendu zasáhly bleskové povodně, mohou požádat o mimořádnou dávku. Na překonání dopadů přírodní pohromy mohou případně získat až patnáctinásobek životního minima, tedy 57.900 korun. "V případě povodní může úřad práce poskytnout tuto jednorázovou dávku klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci," uvedla mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

čtk