Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S tématem Gallasů budou na Grabštejně korespondovat kostýmovaní průvodci i dětské prohlídky

28. 05. 2019 | 14:00

V rámci projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je rok 2019 zaměřen hlavně na Liberecký kraj, a to tématem Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech. V souvislosti s tímto projektem jsou nachystány kulturní akce, přednášky, ale třeba také zvýhodněné vstupné na stěžejní objekty.

grabstejn,exterier z dronu
Foto Grabštejna z dronu poskytl NPÚ, pracoviště Liberec

Z dalších významných akcí konaných na hradech a zámcích Liberecka v červnu:

1.června začíná hudební festival Dvořákův Turnov a Sychrov, na Bezdězu bude zahájena výstava K. H. Mácha Pomníky-sochy-náhrobky. V podstřeší purkrabského paláce budou vystaveny grafické listy předních českých výtvarníků na toto téma. Během celého víkendu budou navíc na Bezdězu šermíři, na Troskách budou 1. června sokolnické ukázky. Naopak konec června bude na Troskách patřit lanochodcům.

S rody Gallasů a Clam-Gallasů jsou nejvíce spojeny zámek Lemberk, hrad Grabštejn a hrad a zámek Frýdlant. Právě na Lemberku a Grabštejně mohou návštěvníci získat zlevněné vstupné, pokud se prokáží vstupenkou z letos absolvované prohlídky z jednoho z výše jmenovaných zámků.

Na frýdlantském zámku se 30. května od 18 hodin uskuteční Hudební večer zaměřený na dobu těchto rodů, ve stejný den i čas proběhne přednáška v Krajské vědecké knihovně v Liberci na téma Lemberk v proměnách času.

Tradiční Den dětí na Grabštejně, letos pořádaný 2. června, se zaměří právě na Gallasy, s tímto tématem budou korespondovat kostýmovaní průvodci, ale také dětské prohlídky, jejichž základním motivem je papoušek, který skutečně na Grabštejně - jako symbol bohatství tohoto rodu - byl a děti budou mít za úkol hledat jeho motiv v interiérech hradu. Chybět nebudou ani dílničky a historické hry v exteriérech hradu. Na 4. června si správa hradu a zámku Frýdlant připravila speciální prohlídku knihovny Gallasů a Clam-Gallasů, a to od 18 hodin. Druhý červnový víkend se návštěvníkům premiérově představí panelová výstava o Bredovské zahradě na Lemberku, která mapuje vývoj této zahrady i drobných staveb v okolí za éry Gallasů a Clam-Gallasů. Výstava vznikla ve spolupráci správy zámku Lemberk a Územního odborného pracoviště NPÚ v Liberci. U příležitosti otevření této výstavy proběhnou i komentované prohlídky Bredovské zahrady. Zahrada a s ní spojená výstava bude přístupná ve vypsaných termínech (www.zamek-lemberk.cz).

Rok Gallasů a Clam-Gallasů bude v červnu připomenut ještě druhým Hudebním večerem na Frýdlantě (20.6.), premiérovým Dětským dnem na Lemberku v Bredovské zahradě 29. června a následujícími večerními prohlídkami pro děti na Grabštejně, které připomenou, jak probíhaly oslavy narozenin za Gallasů a Clam-Gallasů. Do konce sezony je na Lemberku volně přístupná výstava věnovaná tomuto rodu a lemberskému panství v letech 1918-1945.

NPÚ/Lucie Bidlasová