Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeská vodárenská společnost plánuje letos investice za 289 milionů, je to asi o 14 procent víc než před rokem

02. 02. 2020 | 9:50

Investice za zhruba 289 milionů korun plánuje letos v Libereckém kraji Severočeská vodárenská společnost (SVS). Ve srovnání s loňským rokem je to asi o 14 procent víc. Největší z 52 připravovaných projektů bude plánované rozšíření čistírny odpadních vod v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Modernizován ale bude například i 120 let starý vodovod v Hrádku nad Nisou. V tiskové zprávě o tom ČTK informoval mluvčí SVS Mario Böhme. V loňském roce investovala SVS v Libereckém kraji téměř 254 milionů korun do 64 projektů.

vodarnabedrichov5
Ilustrační foto, Artur Irma

Rozšíření čističky v Rychnově na ni umožní v budoucnu napojit čtvrť Kokonín v nedalekém Jablonci nad Nisou. Rozšíření čistírny přijde na 123 milionů korun a Severočeská vodárenská na projekt získala dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Nejde přitom o jedinou akci v této oblasti. Už loni SVS investovala do rekonstrukce přivaděče, který bude v budoucnu odpadní vody z Kokonína na čističku přivádět. Rozšíření čistírny by mělo být podle mluvčího SVS hotovo v roce 2022.

V Jablonci byla původně v plánu výstavba samostatné čistírny odpadních vod přímo v Kokoníně. Proti záměru se ale postavili místní obyvatelé, dokonce se kvůli tomu před osmi lety konalo referendum o odtržení této čtvrti od Jablonce. To se ale nestalo, referendum bylo kvůli malé účasti neplatné. Město se nakonec s SVS dohodlo na vybudování kanalizace a stoky, která tuto část Jablonce napojí na čistírnu odpadních vod v nedalekém Rychnově, a umožní tak další rozvoj lokality.

SVS je největší vodárenskou společností v České republice, pitnou vodou zásobuje 1,1 milionu obyvatel nejen Libereckého, ale také Ústeckého kraje. V Libereckém kraji je dominantním dodavatelem na Českolipsku, Jablonecku a Liberecku. Majiteli SVS je 458 měst a obcí. V letošním roce plánuje firma na severu Čech investice za 1,36 miliardy korun, což je zhruba o 42 milionů víc než loni. Nejdražší akcí letošního roku bude rekonstrukce Úpravny vody Brníkov na Litoměřicku za více než 231 milionů korun.

Objem investic SVS do vodárenské infrastruktury v Libereckém kraji

region 2019

projekty/cena v mil.Kč

 

2020

projekty/cena v mil.Kč

 

Českolipsko 29/102,9 19/82,1
Jablonecko 15/55 17/88,2
Liberecko 20/95,8 16/118,4
Liberecký kraj celkem 64/253,7 52/288,7

zdroj: SVS

čtk