Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Shrnutí: Hasiči řešili kvůli větru a dešti přes 270 událostí. Kolize vypadaly vážně, nikdo ale zraněn nebyl

17. 02. 2022 | 18:21

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji řešili od dnešního rána v souvislosti s větrem a deštěm přes 270 událostí, většinou odstraňovali popadané stromy, dopoledne také odčerpávali vodu ze sklepů a zajišťovali uvolněné střechy. Nejvíc událostí bylo hlášeno na Semilsku, od 06:00 do 18:00 jich bylo 95.

vichrBus
Twitter HZS LK: V Bradlecké Lhotě na Semilsku došlo k dopravní nehodě autobusu, který najel do stromu ležícího na komunikaci. V tu chvíli v něm cestovalo osm cestujících a řidič, všichni bez zranění. Komunikace byla průjezdná jedním jízdním pruhem, hasiči usměrňovali dopravu.

Přestože některé události vypadaly vážně, nikdo při nich nebyl zraněn, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová. Šlo třeba o pád stromu na autobus s devíti lidmi u Lomnice nad Popelkou. Bez proudu zůstává v kraji 3800 domácností.

I když podle předpovědi meteorologů měl po 15:00 vítr ustávat, v Libereckém kraji to zatím podle Klímové neplatí. Po 15:30 spadl strom na autobus na silnici 286 u Lomnice nad Popelkou. "V autobuse bylo v tu dobu osm cestujících a řidič, nikomu z nich se nic nestalo. Silnice už je tam průjezdná jedním pruhem," řekla. Bez zranění podle ní skončil také pád stromu na terénní auto v Hájích nad Jizerou. Do spadlého stromu najelo ráno osobní auto na silnici 292 u Benešova u Semil, další strom spadl odpoledne na auto na silnici 14, i tyto nehody se obešly bez zranění.

Popadané stromy zkomplikovaly také dopravu na železnici. Ráno nejezdily vlaky z Tanvaldu na Desnou, provoz tam byl ale poměrně rychle obnoven. Po poledni se kvůli spadlému stromu zastavil i provoz na krkonošské trati z Roztok u Jilemnice do Martinic v Krkonoších. I tam už ale vlaky znovu jezdí. Vlaky v kraji ale nabíraly po celý den i více než hodinová zpoždění.

Bez dodávek elektřiny bylo k 18:00 v Libereckém kraji 3800 domácností, před polednem jich bylo 8000. Aktuálně je hlášeno 14 poruch na vysokém napětí. "Na opravách intenzivně pracujeme, na některá místa jsme se museli i vracet," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Kvůli přerušení dodávek byly dopoledne mimo provoz lyžařské areály v Bedřichově a na Severáku v Jizerských horách.

Hasiči dopoledne vyjížděli také čerpat vodu ze sklepů a ze zahrad. "V Liberci jsme řešili i čerpání vody z jednoho areálu v Doubí a několika domů," řekla Klímová. Příčinou zatopených sklepů podle ní ale většinou nebyly rozvodněné toky, spíš ucpané propustky, které bránily odtoku vody, a kanalizace, která přívaly vody nezvládala.

Podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přesahoval vítr v kraji v nárazech 80 kilometrů za hodinu, provozovatelé ve Skiareálu Ještěd v Liberci naměřili dokonce 90 km/h a středisko proto dnes zůstalo mimo provoz stejně jako areál na nedalekém Javorníku. Už dopoledne ale přestalo pršet a situace na tocích se postupně zklidnila. Kvůli dešti a zvýšenému odtoku z přehrady Harcov byla dopoledne na druhém povodňovém stupni Lužická Nisa v Liberci, teď už ale hladina klesla na první povodňový stupeň. Ten platí i na Jizeře v Železném Brodě a na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem.

čtk