Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři kvůli sněhu uzavřeli cestu přes Oldřichov, potíže byly na rychlostce k Turnovu. Selhala Eurovia, míní hejtman

18. 01. 2023 | 9:37

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji dnes napadlo až 15 centimetrů sněhu, před polednem se situace uklidnila, silničáři ale doporučují opatrnost. Největší problémy byly dopoledne na hlavním tahu 35 z Liberce na Prahu, který zablokovaly uvízlé kamiony. Podle Libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zavinilo kalamitní situaci na silnici 35 selhání dodavatele zimní údržby, firmy Eurovia CS.

kalamitaR35b
Twitter ŘSD LK v 11.45 hodin: Silnice I/35 v úseku Liberec - Turnov je nyní průjezdná v obou směrech.Aktuání foto Artur Irma

„Dnešní kalamitní situace na silnici I/35 mezi Turnovem a Libercem je způsobena selháním dodavatele zimní údržby, tedy selháním společnosti EUROVIA, která se o sjízdnost silnice stará. Požádal jsem proto generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic pana Radka Mátla o zjednání okamžité smluvní nápravy s dodavatelem služby. Krajská společnosti SILNICE LK, poslala na úsek svoje sypače. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor ČR a těžká odtahová technika. Přestože se nejedná o krajskou silnici, všem lidem, kteří v koloně uvízli, se za Liberecký kraj omlouvám. Budu požadovat rychlé jednání s cílem, aby se tato situace neopakovala. Na většině krajských silnic je situace pod kontrolou. Vzhledem k dalšímu sněžení prosím řidiče o opatrnost.

Kompletní vyjádření hejtmana Půta ke kalamitě, zdroj: LK

Krajská společnost Silnice LK poslala na úsek svoje sypače, na místě zasahovali hasiči a těžká odtahová technika, doplnil hejtman.

"Všechny naše posádky byly v terénu od brzkých ranních hodin a věnovaly se zajištění sjízdnosti svěřených úseků v Libereckém kraji. Bohužel na I/35 došlo k tomu, že komunikace byla zablokována kamiony, které tak znemožnily našim sypačům průjezd a provedení údržby, čímž se situace v místě bohužel zhoršila. Přesto nás tato situace mrzí a řidičům se omlouváme," uvedla na dotaz ČTK mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Sypače Eurovie vyjely ráno podle Půty pozdě, až ve chvíli, kdy už tam první kamiony uvízly. "Přestože se nejedná o krajskou silnici, všem lidem, kteří v koloně uvízli, se za Liberecký kraj omlouvám. Budu požadovat rychlé jednání s cílem, aby se tato situace neopakovala. Na většině krajských silnic je situace pod kontrolou. Vzhledem k dalšímu sněžení prosím řidiče o opatrnost," doplnil Půta. Podle informací od policie se silnici krátce před 10:00 podařilo obousměrně zprůjezdnit, výstraha meteorologů na sněžení ale platí dnes pro Liberecký kraj až do 15:00.

Podle krajského policejního mluvčího Vojtěcha Robovského byly největší problémy v kraji na hlavní silnici 35 od Turnova směrem na Hodkovice nad Mohelkou a dál směrem k Rádelskému mlýnu. Dopravu tam zkomplikovaly kamiony, které uvízly na sněhu ve stoupáních na Paceřickém a Jeřmanickém kopci. Motoristé museli několik hodin místo objíždět přes Jílové a Hodkovice nad Mohelkou. Sníh ležel ráno na většině hlavních tahů, výrazně méně ho ale bylo v horách, například silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska tak zůstala pro kamiony průjezdná.

Silničáři na Liberecku ale kvůli sněhu uzavřeli dnes od 09:00 až do odvolání pro kamiony nad šest tun silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti. Silnice leží v chráněné oblasti, a silničáři tam proto nemohou solit. Řidiči kamionů musí na Raspenavu a Hejnice po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. Pro autobusy a osobní auta je silnice průjezdná.

Foto: Artur Irma

Policisté řešili dnes dopoledne po celém kraji více než dvě desítky dopravních nehod. U Hrádku nad Nisou na Liberecku se ráno autobus střetl se sypačem, v Bílém Kostele se autobus srazil se dvěma osobními auty, nehody se ale obešly bez zranění. Několik střetů aut řešili policisté v krajském městě. Kolem 20 událostí řešili v souvislosti se sněžením také hasiči, kteří vyjížděli zejména k popadaným stromům. Kvůli nesjízdným komunikacím nejezdila ráno do některých míst ani liberecká MHD.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybovaly od minus čtyř do jednoho stupně Celsia nad nulou, na většině území kraje sněžilo a stále se místy objevují sněhové přeháňky. Podle meteorologů bude v nižších polohách sněžení postupně přecházet v déšť, odpoledne by mělo ustávat. Teploty by se měly přes den dostat až ke dvěma stupňům, na horách bude mrznout po celý den.

ivc gcm

čtk, twitter HZS LK