Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři už drží v horách pohotovost, na zimu jsou připraveni. Mají nového maskota - útěkáře Baka

15. 11. 2019 | 22:00

I v nadcházející zimní sezoně bude údržbu celých 2 011 km silnic II. a III. třídy zajišťovat krajská společnost Silnice LK a.s. Liberecký kraj navýšil příspěvek na zimní údržbu komunikací pro rok 2020 o 5 milionů korun, a to na celkových 134 milionů.

zimaVelbloud
Silnice LK pokřtily novou techniku a představily nového maskota, mediálně známého velblouda Baka - silničáře - útěkáře bez reflexních prvků. Foto: Mad

Dle schváleného Plánu zimní údržby se nově použije chemický posyp na dalších 88 kilometrech silnic. Krajští silničáři pořídili před zimní sezonou šest nových sypačů. Dispečinky zimní údržby budou mít nově pouze jedno telefonní číslo.

„Zima je období, které důkladně prověří řidiče i silničáře. Chtěl bych požádat veřejnost o trpělivost. Představa některých občanů, že v zimě budou komunikace ve stejném stavu jako v létě, je nereálná. Ale přesto věřím, že silničáři, tak jako každý rok, udělají vše proto, aby byly silnice co nejlépe sjízdné,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Silničáři drží noční pohotovosti již od konce října, ale zima dala o sobě pořádně vědět až v tomto týdnu. Relativně chladné počasí doprovázené intenzivními srážkami prověřilo připravenost silničářů zejména ve vyšších polohách Libereckého kraje. Na víkend přijde sice výrazné oteplení, ale i tak musí být silničáři v případě ochlazení připraveni vyrazit do terénu. Sklady posypových materiálů jsou již také kompletně naplněny.

V polovině října 2019 schválila Rada Libereckého kraje Plán zimní údržby silnic II. a III. tříd v Libereckém kraji pro zimní sezonu 2019–2020. Z celkového počtu 2 071 km silnic II. a III. třídy z nich bude 824,5 km udržováno chemickým posypem. Nově budou chemickým posypem udržovány úseky silnic II/290 v okolí Vysokého nad Jizerou a II/289 směrem na Semily, dále pak celý jeden okruh zimní údržby ve Frýdlantském výběžku. Celkem tedy došlo k rozšíření úseků ošetřovaných chemicky o 88 km, délka úseků ošetřovaných jen pluhováním se zkrátila o 2,5 km. O zimní údržbu komunikací se v Libereckém kraji bude starat 34 dispečerů a 150 řidičů.

„V rozpočtu Libereckého kraje jsme na letošní rok schválili částku 129 milionů korun s DPH. Z alokované částky na zimní údržbu pro rok 2019 bylo ke konci dubna 2019 vyčerpáno 91,086 milionu a zbývá tedy 37,914 milionu korun. Na rok 2020 jsme do rozpočtu Libereckého kraje navrhli na zimní údržbu vyčlenit částku 134 milionů,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Rada Libereckého kraje v září letošního roku schválila nařízení, jímž se stanovují úseky silnic, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Celková délka úseků silnic II. a III. třídy, na kterých nebude prováděna zimní údržba z výše uvedeného důvodu, je 62,598 km. V neudržovaných úsecích došlo k následujícím změnám:

Silnice II/286 (silniční staničení 50,913 – 55,456) v úseku Horní Mísečky (Jilemnická bouda) – Zlaté návrší došlo k vyřazení silnice ze silniční sítě. Ani po vyřazení této pozemní komunikace ze silniční sítě nebude v zimě udržována;

Silnice III/27238 z důvodu nové možnosti otáčení techniky byl zkrácen neudržovaný úsek o 0,541 km a v zimním období 2019/2020 bude silnice III/27238 udržována až po silniční staničení 0,752 km místo původního 0,211 km.

Dopravní značka zimní výbava bude osazena na 14 úsecích, kde je nezbytné použití zimních pneumatik.

Silnice v Libereckém kraji musí být sjízdné podle důležitosti jednotlivých úseků:

do 3 hodin u silnic v I. pořadí;

do 6 hodin u silnic ve II. pořadí;

do 12 hodin u silnic ve III. pořadí.

Foto: Mad

Novinky zimní údržby 2019/2020

Krajští silničáři budou nově používat jednotné telefonní číslo pro všechny dispečinky zimní údržby krajských komunikací. Jednotné dispečerské telefonní číslo s hlasovou samoobsluhou na jednotlivá dispečerská stanoviště je 777 511 255. Veškeré hovory budou monitorovány, kvůli ověření tvrzení volajících i způsob komunikace dispečerů. Ve frontě volajících bude systém schopen udržet až 20 hovorů a postupně je řadit na jednotlivá dispečerská stanoviště. „Po skončení zimní sezony zkušební provoz nového dispečinku vyhodnotíme. Věřím, že tato nová služba usnadní především obyvatelům Libereckého kraje nahlašování události v průběhu zimní sezony,“ dodal náměstek Jan Sviták.

Společnost Silnice LK má k dispozici celkem 72 sypačů. „Pro letošní sezonu jsme vozový park doplnili o 6 nových vozidel zimní údržby. Vozidla jsou konfigurována pro celoroční využití,“ informoval Petr Šén, generální ředitel společnosti Silnice LK a.s.

Jedná se konkrétně o:

4 ks vozidel Mercedes Benz UNIMOG – pro zimní sezonu sypač a radlice, pro letní sezonu 2ramenná sekačka krajnic a vysokotlaká myčka;

1 ks Mercedes Benz Arocs 1836 4x4 – pro zimní sezonu sypač a radlice, pro letní sezonu sypač pro převoz asfaltové směsi pro ruční opravy komunikací;

1 ks Mercedes Benz Arocs 3345 6x6 – pro zimní sezonu sypač a radlice, pro letní sezonu izolovaná termo korba pro převoz asfaltové směsi pro strojní opravy komunikací.

„Vedle toho průběžně probíhají také částečné nebo generální opravy kabin, motorů, podvozků, ale také sypacích nástaveb a radlic,“ dodal Petr Šén.

Zimní údržba silnic I. třídy v zimním období 2019/2020 na území Libereckého kraje bude pro majetkového správce Ředitelství silnic a dálnic ČR p.o. zajištěna Sdružením ESA (EUROVIA CS, a.s., Silnice LK a.s., AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.). Zimní údržba na silnicích I. tříd není součástí schvalovaného Plánu zimní údržby.

Zimní údržbu silnic II. a III. třídy na území Libereckého kraje zajišťuje od roku 2012 společnost Silnice LK a.s., dohledem a kontrolou nad běžnou i zimní údržbou silnic II. a III. tř. v LK je pověřena Krajská správa silnic Libereckého kraje p.o. jako jejich majetkový správce.

TZ LK ve spolupráci se společností Silnice LK a.s.