Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři v Libereckém kraji budou v zimě nově solit 82 km. Rozšířil se i počet úseků, kde bude od 1. listopadu povinná zimní výbava

21. 10. 2019 | 14:51

Liberecký kraj začne letos v zimě solit dalších bezmála 82 kilometrů krajských silnic. Důvodem je zvýšení bezpečnosti provozu, ale také zajištění veřejné autobusové dopravy. Rozšířil se také počet úseků, kde bude od 1. listopadu povinná zimní výbava. Značkou budou nově osazeny tři silnice třetí třídy v Krkonoších. ČTK o tom dnes informoval vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Zimní výbava tak bude povinná na 17 úsecích.

silnice lk zima A92Z3767
Foto: Silnice LK

Na povinnou zimní výbavu upozorňují značky motoristy zejména na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde se komunikace nesolí. Nově bude zimní výbava povinná na krkonošských silnicích v Poniklé, Víchovské Lhotě a také na silnici z Hrabačova na Křižlice. Silničáři budou v zimě udržovat 2011 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, zcela bez údržby zůstane jen necelých 61 kilometrů, o pět kilometrů méně než loni. Většinou jde o silnice třetí třídy, s výjimkou silnice II/290 z Desné na Smědavu, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách.

Krajská správa silnic zajišťuje údržbu 2072 kilometrů silnic. Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Loni stála 127,5 milionu korun, a byla tak nejnákladnější za poslední čtyři roky. Podíl solených silnic se rok od roku zvyšuje. Letos budou silničáři solit už bezmála 825 kilometrů, to je téměř 40 procent krajských silnic. Velká část komunikací je ale v chráněných oblastech, kde se používá písek či drť nebo se jen pluhují. Jen pluhem se udržuje téměř 63 kilometrů silnic.

Nově se bude podle Čápa solit bezmála 43 kilometrů dlouhý okruh na Frýdlantsku - z Frýdlantu přes Andělku a Dolní Oldříš do Heřmanic. Chemicky se bude udržovat také přes 32 kilometrů dlouhý okruh ze Semil přes Vysoké nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou do Roprachtic v Krkonoších a také více než 13 kilometrů dlouhá silnice z Vysokého do skladu Silnic LK, které se o údržbu silnic v kraji starají. Bez jakéhokoli posypu naopak nově zůstanou silnice v Kacanovech a Sekerkových Loučkách na Semilsku.

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji

silnice začátek úseku konec úseku okres
II/294 Rokytnice nad Jizerou Vítkovice Semilsko
II/286 Vítkovice Horní Mísečky Semilsko
III/28620 Jestřabí v Krkonoších Rezek Semilsko
III/28624,28626 Dolní Štěpanice Benecko-Mrklov Semilsko
III/0143 Buřany Františkov Semilsko
III/0144 Bratrouchov Bratrouchov Semilsko
III/0146 Stromkovice Stromkovice Semilsko
III/29056 Paseky nad Jizerou Paseky nad Jizerou Semilsko
III/28623 Poniklá Poniklá Semilsko
III/28621 Víchovská Lhota Víchovská Lhota Semilsko
III/28620 Hrabačov Křižlice Semilsko
III/29018 Dolní Kořenov Horní Polubný Jablonecko
III/29019 Kořenov Jizerka Jablonecko
III/29022 Josefův Důl Hrabětice Jablonecko
II/290 Bílý Potok Smědava Liberecko
II/290 Desná Souš Jablonecko
III/2904 Mníšek Raspenava Liberecko

zdroj: Liberecký kraj

čtk