Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly dopravu v kraji, Lužická Nisa je na dvojce

17. 02. 2022 | 9:06

AKZUALIZOVÁNO: Silný vítr komplikuje dopravu v Libereckém kraji, popadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati z Tanvaldu na Desnou, provoz už tam byl obnoven. Další vlaky v kraji nabírají zpoždění. Popadané stromy zastavily i provoz na hlavní silnici 9 u Dubé na Českolipsku nebo na silnici druhé třídy 263 u Kravař, obě silnice jsou už ale průjezdné.

hashejnice3
archivní foto, aktuální snímky z dnešní noci dole ve fotogalerii

Do spadlého stromu najelo osobní auto na silnici 292 u Benešova u Semil, obešlo se to bez zranění. Hasiči vyjížděli také odčerpávat vodu ze sklepů, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Eva Klímová.

"Noc nebyla tak rušná, měli jsme jen dva výjezdy k popadaným stromům, s rozedněním a tím, jak lidé začali vyjíždět do práce, ale hlášení přibylo," řekla Klímová.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují většinou od čtyř do osmi stupňů, obloha je zatažená a prší i na horách. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a mokré, pozor by si měli dát motoristé na silnicích nižších tříd v horách, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Fouká silný nárazový vítr, který může překročit 70 kilometrů v hodině. Podobné počasí zůstane podle meteorologů po celý den, později budou přeháňky na horách přecházet ve sněžení a vítr zeslábne.

Silné deště zvedly hladiny řek v Libereckém kraji, Lužická Nisa je na dvojce

Intenzivní deště zvedly hladiny řek Libereckém kraji, stále se objevují silné přeháňky i bouřky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překročila druhý povodňový stupeň Lužická Nisa v Liberci, na dalších místech je tok na prvním stupni. Hladina řeky v Liberci se výrazně zvýšila po 07:00, kdy Povodí Labe zvýšilo odtok z přehrady Harcov, aby vytvořilo rezervu pro další deště. Do té doby do nádrže víc vody přitékalo, než jí vodohospodáři vypouštěli. Teď už ale voda v řece opět klesá.

Vzedmuté jsou podle krajského povodňového portálu také další toky. Stav ohrožení platí na Olešce na Semilsku, na druhém stupni je Ještědský potok v Křižanech na Liberecku. Bdělost platí na Jizeře v Železném Brodě, na Mšenském potoku v Jablonci nad Nisou, ale také například na Olešce v Dětřichově nebo Dobranovském potoku v České Lípě.

Za posledních 24 hodin spadlo v kraji až 30 litrů vody na metr čtvereční, nejvíc v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. V Harrachově naměřili téměř 31 litrů na metr. Déšť zesiloval hlavně v bouřkách. "Ráno se objevovaly i bleskové výboje," řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Jednalo se podle ní o pás, který přecházel téměř přes celé území severních Čech. V Tuhani na Českolipsku dosáhl vítr v nárazech rychlosti 87 km/h.

čtk

Twitter HZS LK: Nejvíce událostí evidujeme na Semilsku, jedná se převážně o popadané stromy, popřípadě o technické pomoci čerpání vody ze sklepů, či čištění propustků pro odtok vody. Na Českolipsku hasiči vyjížděli ke 2 desítkám popadaných stromů, i na Jablonecku převládají události se stromy.