Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silný vítr zastavil lanovky v některých zimních areálech, stoupá voda a hasiči se od rána nezastavili

17. 02. 2022 | 15:12

Silný vítr dnes zastavil lanovky v některých zimních střediscích v Libereckém kraji. Zcela mimo provoz jsou kvůli větru střediska na libereckém Ještědu a nedalekém Javorníku. Podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zaznamenali v Liberci nárazy větru o síle přes 80 kilometrů v hodině. Kvůli poruše dodávek elektřiny jsou ale mimo provoz také jizerskohorská střediska v Bedřichově a na Severáku na Jablonecku.

lyžeTOPilustrak
archivní foto Artur Irma

V Libereckém kraji bylo k 11:00 bez dodávek elektřiny 8000 domácností, hlášeno je 17 poruch na vysokém napětí. Na odstranění poruch se intenzivně pracuje, stále ale přibývají další. "Hodně nových poruch máme na Českolipsku v Hamru na Jezeře, Stráži pod Ralskem, Novém Boru, Sloupu v Čechách, Cvikově a Kunraticích," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Většina zimních středisek v kraji je navzdory větru v provozu, někde ale museli zastavit sedačkové lanovky. Platí to například i pro největší středisko Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku, kde zastavili jednu ze dvou lanovek. V Harrachově museli zastavit lanovku Delta na Čertovu horu, lyžaři ale mohou podle informací ze střediska využít lanovku Rýžoviště. Nejezdí ani lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou.

Hasiči v Libereckém kraji se kvůli intenzivnímu dešti a silnému větru od rána nezastavili. Zatímco přes noc vyjížděli jen ke dvěma událostem, od šesté ranní jich přibylo dalších více než 150. "Jde o popadané stromy, čerpání vody ze sklepů a ze zahrad, v Liberci jsme řešili i čerpání vody z jednoho areálu v Doubí. Nejvíc postižené je Semilsko, kde jsme řešili 60 událostí, Na Českolipsku jich bylo 35 a na Liberecku 33," řekla ČTK mluvčí hasičů Eva Klímová. Příčinou zatopených sklepů podle ní většinou nejsou rozvodněné toky, ale ucpané propustky nebo kanalizace, která přívaly vody nezvládá.

Foto: twitter HZS LK

Silné deště zvedly hladiny řek v Libereckém kraji, Lužická Nisa opadá

 Intenzivní deště dnes zvedly hladiny řek v Libereckém kraji. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překročila ráno druhý povodňový stupeň Lužická Nisa v Liberci. Důvodem byly nejen silné deště, ale Povodí Labe také zvýšilo odtok z přehrady Harcov, aby vytvořilo rezervu pro další srážky a tání sněhu. Voda v řece kulminovala mezi 08:00 a 09:00 na 135 centimetrech, postupně už klesá a hodinu po poledni klesla hladina na úroveň metru.

Zvedly se ale také hladiny dalších toků. Bdělost platí na Jizeře v Železném Brodě, tam byla hladina ve 13:00 na 296 centimetrech, to je těsně pro hranicí pro druhý povodňový stupeň, který se vyhlašuje, když výška hladina překročí tři metry. Bdělost platí také na Ploučnici v Mimoni a na Řasnici ve Frýdlantu, hladiny tam ale jen těsně překročily úroveň prvního stupně povodňové aktivity.

Foto: twitter HZS LK

Vzedmuté jsou podle krajského povodňového portálu také další toky. Stav ohrožení platí stále na Olešce na Semilsku, na druhém stupni je Ještědský potok v Křižanech na Liberecku, Dobranovský potok v České Lípě a Bobří potok ve Stvolínkách. Bdělost platí na Olešce v Dětřichově nebo na Harcovském potoce v Liberci.

Za posledních 24 hodin spadlo v kraji až 40 litrů vody na metr čtvereční, nejvíc v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Nejvíc srážek naměřilo Povodí Labe na stanici na přehradě Souš v Jizerských horách, kde spadlo téměř 45 litrů na metr. Déšť zesiloval hlavně v bouřkách. "Ráno se objevovaly i bleskové výboje," řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Jednalo se podle ní o pás, který přecházel téměř přes celé území severních Čech. V Tuhani na Českolipsku dosáhl vítr v nárazech rychlosti 87 km/h.

čtk