Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Situace na silnicích se zklidnila, stále ale sněží. Silničáři ve 14:00 otevřeli pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov 

14. 01. 2021 | 6:58

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky, situace na silnicích se ale dnes odpoledne výrazně zklidnila. Omezení platí jen pro Oldřichovské sedlo na Liberecku, přes které nemohou jezdit kamiony. Silnice v kraji jsou jinak sjízdné, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

silnice zima pocasi4
Foto: Artur Irma

"Nejsou hlášené žádné problémy. Chemicky udržované silnice máme mokré, na nich už nejsou ani žádné zbytky rozbředlého sněhu. A co se týče výše položených úseků, které jsou udržované inertně, tak tam je ujetá vrstva sněhu krytá posypem," uvedl před 16:00 Bark. V kraji byly odpoledne jen ojedinělé sněhové přeháňky, četnější očekávají meteorologové podle předpovědi v pátek. Řidiči by neměli vyjíždět bez zimní výbavy, do hor doporučují silničáři přibalit i řetězy.

Pro vozidla nad 3,5 tuny bylo možné dnes ve 14:00 znovu otevřít mezinárodní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřená byla kvůli sněžení od úterního rána. Aktuálně je i tato silnice beze sněhu, po chemickém ošetření mokrá. Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování komunikace tam stačí jediný uvízlý kamion.

Pro kamiony nad šest tun zůstává uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. Řidiči jezdí po silnici I/13, jež se udržuje chemicky, a dál přes Frýdlant. Omezení přes Odřichovské sedlo platí pro kamiony do doby, dokud bude na silnici sníh.

V Libereckém kraji napadlo do rána až 20 centimetrů sněhu, problémy měly kamiony ve stoupáních, zablokovaly tak některé komunikace na Českolipsku a Semilsku, zkomplikovaly ale dopravu i v Jablonci nad Nisou nebo Liberci. Havarovaly i čtyři sypače silničářů. "Většinou sjely ze silnice, když se jejich řidiči snažili zabránit srážce s osobním autem v protisměru, nikomu se ale nic nestalo," řekl Bark. Nenáročnější bylo podle něj vrátit na silnici sypač, který sjel ráno ze silnice ve Velkých Hamrech. Kvůli elektrickému vedení ho vyprošťovaly dva jeřáby.

čtk