Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sjíždět černou sjezdovku na lopatě je velký nerozum. Byť člověk už leží, nedokáže regulovat rychlost ani směr

03. 01. 2021 | 8:00

Ještě dnes vyváží nejen kabinová lanovka, ale i čtyřsedačková lanovka Skalka turisty na ještědské pláně. "Lanovka Skalka je v provozu pro váš pěší výlet do neděle 3.1.2021 v čase 9-16 hod. Rádi vám vyvezeme i běžky, skialpy nebo boby. Sjezdovky jsou ale v souladu s vládními nařízeními uzavřené a jízda po nich není možná," píše skiareál Ještěd na svém facebookovém profilu.

bob
Foto z www.horskasluzba.cz

Ze Skalky se dá vydat na výlet například na Pláně a do Horního Hanychova, na Javorník nebo na opačnou stranu ještědského kopce. Jízda po sjezdovce je každopádně nerozum.

V horách v Libereckém kraji je minimum přírodního sněhu, byť se dnes ráno do bílého poprašku probudil i krajský Liberec. Vysněžené pasáže na sjezdovkách jsou ale stále zledovatělé a velmi nebezpečné.

Středně těžké poranění včera utrpěl jeden z jezdců na bobech, který chtěl na "ježdíkovi", nebo také "lopatě"  zdolat černou sjezdovku na Tanvaldském Špičáku. Záchranáři ho museli přepravit na traumacentrum do Liberce. Muž na plastovém bobu v plné rychlosti vyletěl z černé sjezdovky v době, kdy je podle nařízení vlády uzavřená, zasněžuje se a pracovníci skiareálu ji upravují.

"Podle našich informací jel na tom nejméně vhodném prostředku, na plastové jednomístné 'lopatě'. Najel na jednu z hromad, které jsou na upravované dráze, vylétl a dopadl zády do odvodňovací strouhy," uvedl k úrazu člen zasahující Horské služby s tím, že jsou areály zavřené a ani na Špičáku není stálá služba záchranářů. Než se na místo dostali, dorazil vrtulník z Liberce a muže s podezřením na poranění bederní páteře dopravil do nemocnice.

Tento úraz, k němuž Horská služba vydala tiskovou zprávu a informaci převzala i všechna centrální média, rozpoutal diskusní peklo na sociálních sítích. Většina národa od klávesnice neukázněného jezdce odsuzuje. Část diskutujících proto, že vůbec vyjel na hory a část proto, že vnikl na uzavřenou sjezdovku. Informační panel na www.skijizerky.cz jasně píše, že na Špičáku jsou mimo provoz jak lanovky, tak sjezdovky.

Sjíždět černou sjezdovku na bobu s přezdívkou ježdík nebo lopata nejen na Tanvalském Špičáku je velice riskantní a nesmyslné. Trať, na niž si netroufnou ani všichni lyžaři, je místy nebezpečně prudká a nelze si představovat, že jízda na bobu, kdy člověk už stejně leží na zemi, je příjemná kratochvíle. Jezdec nabere nebezpečnou rychlost při níž už nelze regulovat směr.

V posledních dnech je to už třetí vážný úraz na bobu. Uzavřené sjezdovky jsou nyní doslova přeplněné sáňkaři s bobisty. Na horských silnicích se to navíc hemží i cyklisty a je jen otázkou času, kdy i oni okusí sjezdovky.

Lidé, když nemohou lyžovat a jezdit na snowboardech, se v horách nudí a hledají všechny možnosti, jak se zabavit a pohybovat. Proto by se přepravní zařízení měla, za jasných hygienických opatření, uvést urychleně do provozu a vrátit sjezdovky lyžování. Lidí bude od pondělí méně, protože končí dlouhé povánoční a novoroční volno a na horách začíná vedlejší sezona. Lyžařským střediskům je třeba vrátit řád, který do hor přinese daleko větší bezpečí. Vláda by se situací na horách, která se zcela vymkla záměru (omezit pohyb a setkávání lidí) měla zabývat v pondělí.

uba