Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skiareály v Libereckém kraji investovaly hlavně do zasněžování. Bude se ale zdražovat

06. 10. 2019 | 7:32

Zejména do zasněžování investovaly před sezonou největší střediska v Libereckém kraji. Řádově šlo o miliony korun. V krkonošském Harrachově je navíc po kompletní opravě lanovka, v Rokytnici mají nový odbavovací systém a na jizerskohorském Tanvaldském Špičáku rozšíří modrou sjezdovku. Některé areály zdraží, vyplývá z průzkumu ČTK.

lyžeTOPilustrak
archivní foto Artur Irma

Krkonošská Rokytnice nad Jizerou, která je největším lyžařským střediskem v kraji, letos zahájila výměnu potrubí zasněžovacího systému. "Máme to rozplánované zhruba na pět let," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Letos se podle něj dělají první dva kilometry za osm milionů korun. "Zákazník to moc neuvidí, ale pro vylepšení chodu areálu je to bazální věc. Nebude docházet ke ztrátám energie a vody," dodal. Podle něj také srovnali terén na zhruba 400 metrech modré sjezdovky, kde byla prohlubeň po vykácených pařezech.

Za nejzásadnější novinku pro lyžaře Pražák považuje změnu odbavovacího systému s novými turnikety. "Je to jako přesedlat z trabantu do dobré octavie," přirovnal. Důraz podle něj chtějí klást na online prodeje skipasů a chystají i nový věrnostní program. "Bude fungovat tak, že čím více v Rokytnici budete lyžovat, tím budete mít více výhod a lyžování bude levnější," dodal. V hlavní sezoně bude skipas na celý den stát stejně jako loni 720 korun. Období za tuto cenu ale bude delší, od Vánoc až do začátku března. Loni to bylo jen o vánočních a jarních prázdninách.

Rokytnice před sezonou investovala zhruba 20 milionů obdobně jako sousední Harrachov. Tam by úpravu tratí měl zrychlit a zkvalitnit nákup nové rolby a po kompletní repasi je čtyřsedačková lanovka na Rýžovišti. "Rozebrali jsme ji do šroubku, bude mít nový motor, novou převodovku. A kabeláž jsme uložili do země. Lanovka tak může jezdit dalších mnoho let. Slibujeme si od toho, že bude spolehlivější," uvedl za středisko Vlastislav Fejkl. Harrachov o výši jízdného ještě nerozhodl.

Paseky nad Jizerou před sezonou vybudovaly garáž pro odnímatelné sedačky lanovky a nakoupily nová sněžná děla. "Investovali jsme zhruba čtyři až pět milionů korun. Ceník zůstává stejný," uvedl za skiareál Martin Řípa.

Benecko chtělo stavět novou retenční nádrž, nepodařilo se ale zatím získat stavební povolení. Starosta obce Jaroslav Mejsnar doufá, že práce začnou po zimě. Nyní se podle něj dodělává nové nástupiště u sjezdovky. "Aby k jaru, když je méně sněhu, tak aby tam nebylo bláto, tak jsme udělali dlažbu," uvedl. V Benecku jízdné zdraží o čtyři procenta.

Více si lyžaři připlatí i v největším skiareálu Jizerských hor, na Tanvaldském Špičáku. Cena za celodenní skipas v takzvané top sezoně, jež zahrnuje vánoční a jarní prázdniny, stoupne na 690 korun. V areálu se nyní pracuje na rozšíření modré sjezdovky na dvojnásobek. "Na šíři bude mít přes 40 metrů," uvedl za areál Pavel Bažant. Na Severáku a Bedřichově se prováděla jen běžná údržba, ceny se nemění.

Ještěd v Liberci chtěl letos vybudovat novou páteřní sjezdovku, proces je ale stále ve fázi zpracování dokumentace EIA. Nejvýraznější novinkou tak bude rozšíření nabídky na dětském cvičišti. Ceník areál nezveřejnil.

čtk