Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí nabídnou o příštím víkendu vánočně laděné prohlídky

17. 11. 2023 | 12:22

Sklárny a ateliéry v Křišťálovém údolí nabídnou o příštím víkendu 25. a 26. listopadu vánočně laděné prohlídky. Návštěvníkům se v Libereckém kraji otevřou tři desítky skláren, šperkařských a bižuterních dílen, muzeí i uměleckých škol, kde budou mít lidé možnost nahlédnout pod ruce zkušených sklářských mistrů. Na řadě míst připravili výtvarné dílny pro děti, někde nabídnou i speciální program, řekla ČTK za organizátory Lucie Fürstová.

glassor visit fb 402610604 824196706374032 8819162402984958812 n
Vánoční baňky s motivy zasněžených ladovských vesniček Decor by Glassor. Foto - zdroj: Facebook/Visit Crystal Valley

"Na speciální noční výpravy pozve v sobotu 25. listopadu do svých perlařských dílen krkonošský výrobce vánočních ozdob Rautis v Poniklé. Tamní výroba ozdob z foukaných skleněných perliček je totiž na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Za svitu petrolejky si tam budou moci návštěvníci prohlédnout výrobu, poslechnou si příběhy pamětníků a dozví se, jak skláři v minulosti perličky po domácku vyráběli. Kapacita prohlídek je ale omezená, a tak bych doporučovala rezervaci," doplnila Fürstová.

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem, má však ve světě unikátní postavení ve sklářské a bižuterní výrobě a výrobě šperků. Napříč krajem je 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol, které by se měli stát lákadlem pro turisty. Kraj proto před pěti lety získal od sklářské firmy Preciosa ochranné známky Křišťálové údolí a dál je rozvíjí.

Třpytivé Vánoce v Křišťálovém údolí jsou jednou z akcí, která návštěvníkům otevírá i běžně nepřístupné dílny a ateliéry. Nahlédnout tak mohou lidé třeba do novoborského studia AZ-Design s nabídkou tradičního i moderního broušeného skla. Návštěvníkům se otevřou brusírny, malířské dílny i vzorkovna s komentovaným výkladem světového mistra brusiče Aleše Zvěřiny a jeho ženy Zlaty. Děti budou mít možnost vybrousit si vlastní skleněnou destičku.

Návštěvníci jabloneckého Muzea skla a bižuterie se mohou kromě prohlídky expozic zapojit v programu Třpytivých Vánoc také do tradiční anglosaské hry hledání vánoční okurky. Netradiční ozdoby budou poschovávány po muzeu a návštěvníci je budou hledat. Za zdárně splněný úkol je čeká dárek, který pomůže zkrátit čekání na Ježíška. Malování vánočních ozdob, navlékání vánočních náramků a výrobu dárků si mohou návštěvníci vyzkoušet v nedalekém Křišťálovém ráji.

čtk