Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škody po záplavách přesáhly v kraji 122 milionů. Největší vznikly na dopravní infrastruktuře, vodních tocích a v lesích.

08. 10. 2024 | 5:00

Škody po záplavách z poloviny září přesáhly v Libereckém kraji 122 milionů korun. Největší vznikly na dopravní infrastruktuře, vodních tocích a v lesích. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

semily3
Foto: Artur Irma

Záplavami ze 13. až 15. září byl v Libereckém kraji nejvíce zasažený Frýdlantský výběžek, kde škoda přesáhla 105 milionů korun a vyhlášený tam byl stav nebezpečí. Postižené byly zejména obce a města podél toku Smědé a jeho přítoků. "Kde to bude možné, nejnutnější opravy na majetku si zaplatí (obce) ze svého rozpočtu či využijí úhrady od pojišťoven. Tam, kde jsou škody většího rozsahu a obce nebudou moci pokrýt náklady na opravy ze svého rozpočtu, bude možné využít státní dotaci," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Povodeň v Raspenavě, foto: Artur IrmaPodle odhadu jsou na Frýdlantsku škody na majetku obcí za více než 47 milionů korun, na krajském majetku bezmála za 22 milionů, státním přes 15 milionů, na soukromém za téměř 20 milionů a na majetku firem za více než milion korun. "Obnovu krajských komunikací a mostů budeme provádět postupně dle finančních možností kraje, v případě nutnosti budou dalšími zdroji státní a evropské finanční zdroje," dodal náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK).

Povodeň ve Frýdlantu, foto: Artur IrmaV Česku povodně před měsícem nejvýrazněji zasáhly Moravskoslezský a Olomoucký kraj, tam jsou škody v řádu miliard. I proto pomoc do těchto regionů směřuje také z Libereckého kraje, a to nejen materiální, ale i finanční. Například Turnov schválil půlmilionový dar městu Jeseník či město Hejnice z Frýdlantského výběžku vyhlásilo finanční sbírku ve prospěch obce Široká Niva na Bruntálsku.

Povodeň ve Višňové, foto: Artur Irma

Liberecký kraj zažil nejhorší záplavy v tomto tisíciletí v srpnu 2010, kdy si blesková povodeň vyžádala pět lidských životů. Velká voda zasáhla tehdy 81 měst a obcí na více než polovině území kraje. Po povodni zůstaly tehdy škody za 8,2 miliardy korun.

čtk