Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slunečná sobota byla po zásluze rekordní, lyžařské areály zaplnily o víkendu tisíce lidí

23. 01. 2022 | 16:16

AKTUALIZOVÁNO: Velké lyžařské areály v Libereckém kraji zaplnily v sobotu a v neděli tisíce lidí, rekordní v sezoně byl víkend pro Ještěd v Liberci. Více lyžařů bylo ve skiareálech v sobotu, kdy byl slunečný den, vyplývá z informací od provozovatelů středisek.

lyžeskiHarrachov
archivní foto z Harrachova

Ještěd na víkend poprvé v sezoně zprovoznil takřka celou severní stranu areálu, lyžaři tam měli k dispozici skoro šest kilometrů sjezdových tratí. "Víkend byl zatím nejlepší v sezoně. Sobota byla nad očekávání, dohromady s večerním lyžováním bylo kolem 2500 návštěvníků. Takže areál praskal ve švech," řekl ředitel areálu Jakub Hanuš. Nadprůměrný bude podle něj i dnešek, za dopoledne areál využilo přes 1100 lyžařů.

Spokojený je i Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, která provozuje tři největší skiareály v Jizerských horách - Tanvaldský Špičák, Severák v Hraběticích a Bedřichov. "Návštěvnost je obdobná jako minulý víkend. V sobotu vyšlo nádherné počasí, dnes teda sice hezké není, ale i tak lidi přišli, což mě překvapilo. Myslel jsem, že to bude slabší. V sobotu jsme měli ve všech třech areálech přes 4500 lidí, dnes to bude určitě přes 4000," uvedl Bažant. V areálech Ski bižu mohli lyžaři využít o víkendu skoro 13 kilometrů sjezdovek, otevřeno ale měly i další areály v Jizerských horách. V plném provozu je Černá Říčka v Desné, Josefův Důl či Rejdice.

Obdobný zájem jako o minulém víkendu byl mezi lyžaři o krkonošskou Rokytnici nad Jizerou, která je největším skiareálem v kraji. K dispozici na tento víkend měli přes 15 kilometrů tratí a poprvé v sezoně byla otevřená i červená závodní sjezdovka z Lysé hory. "V sobotu byla docela dobrá návštěva okolo 2300 lidí, dnes méně. Kopíruje to minulý víkend, kdy v neděli přišlo zhruba o 500 až 600 lidí méně," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Za dnešní nižší návštěvností vidí nejen horší počasí, ale i sílící epidemii koronaviru a také zhoršení ekonomické situace lidí v důsledku rostoucích cen energií. "Spousta rodin na to lyžování už nedosáhne," dodal.

Také v západní části Krkonoš jsou takřka všechna větší zimní střediska v plném provozu, na sjezdovkách leží od 40 do 100 centimetrů sněhu. Do hor v Libereckém kraji o víkendu vyrazili nejen příznivci sjezdového lyžování, ale i běžkaři. I jich se v horách pohybovaly řádově tisíce. Svědčí o tom, že tradičně už od rána byly v sobotu i v neděli plná parkoviště v Bedřichově, kde je hlavní nástupní místo na Jizerskou magistrálu. Díky sněžení v minulých dnech bylo možné na běžky vyrazit i do Lužických hor, upravené tratě byly také třeba v okolí Zásady na Jablonecku či Kundraticích u Jilemnice na Semilsku.

čtk