Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Smědá v Hejnicích klesla na první povodňový stupeň, od úterý nejintenzivněji prší v Jizerských horách

22. 05. 2019 | 11:12

AKTUALIZOVÁNO: Hladina Smědé v Hejnicích v Jizerských horách se dnes ráno dostala na druhý povodňový stupeň, v 10:00 ale klesla pod tuto hranici. Obec a hasiči zůstávají dál v pohotovosti. V Libereckém kraji stále prší a podle radarů může déšť hlavně na Frýdlantsku zesilovat. ČTK to řekl starosta města Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) stoupá Jizera a Nisa, nikde ale zatím není hladina ani na prvním povodňovém stupni.

pov6TOP
archivní foto

Na většině území Libereckého kraje prší už od úterý, nejintenzivněji ale v Jizerských horách. Za posledních 24 hodin tam spadlo kolem 50 milimetrů srážek, což je 50 litrů na metr čtvereční. Nejintenzivnější srážky naměřila stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde už napršelo bezmála 67 milimetrů. Naopak téměř bez deště jsou třeba Mimoň nebo Stráž pod Ralskem na Českolipsku, ale také některé oblasti v Podkrkonoší.

Podle starosty Hejnic silný déšť ráno přešel v mrholení a zatím by tedy hladina Smědé dál stoupat neměla. "Podle radaru jde ale z Polska velký nepříjemný mrak a vypadá to, že to zasáhne právě Frýdlantsko," uvedl Demčák. Třetí povodňový stupeň v Hejnicích vyhlašují, když Smědá dosáhne 180 centimetrů, i na této úrovni se ale podle Demčáka drží v korytě. Dnes dosáhla zatím svého maxima v 8:30, kdy byla hladina ve výši 163 centimetrů. "Máme hasiče v pohotovosti v hasičárně, připravené jsou pytle s pískem, které v případě potřeby rozvezeme," dodal Demčák.

Krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová uvedla, že zatím nemají hlášeny problémy nikde v kraji. "Situaci monitorujeme," dodala.

Zejména horské oblasti na severu a severovýchodě Čech mohou dnes zasáhnout extrémní srážky, po nichž se mohou rychle rozvodnit hlavně menší řeky. Aktuální výstraha meteorologů se týká okolí Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu v Libereckém kraji a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji. Do večera může napršet dalších 30 až 50 milimetrů.

čtk