Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Snowboardisté jsou ve skiareálech v Libereckém kraji v menšině. Sněžnému prknu je 55 let

25. 12. 2020 | 14:33

Většina lyžařů ve skiareálech v Libereckém kraji dává přednost lyžím před jízdou na snowboardu. Třeba v největším lyžařském středisku kraje, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, tvoří snowboardisté asi desetinu návštěvníků. Odhaduje to ředitel skiareálu Vít Pražák.

snowboard2
ilustrační foto

Příznivci snowboardu v těchto dnech slaví 55. výročí od sestrojení prvního "prkna", Sherman Poppen ho o Vánocích v roce 1965 vytvořil v Michiganu pro zábavu svých dcer.

"Myslím, že to v posledních letech trochu ustoupilo a řada lidí se vrátila na lyže," řekl ČTK Pražák. Žádné statistiky, kolik lidí jezdí na snowboardu, ale podle něj v areálu nevedou. "Nerozlišujeme to a určitě mají nějaké zastoupení na svahu. A spíš jsou to lidé, kteří jezdí malinko mimo trať, kteří vyznávají volný pohyb po kopci," dodal.

Také ředitel společnosti Ski bižu Pavel Bažant, která provozuje tří největší lyžařská střediska v Jizerských horách, míní, že snowboardisté tvoří výraznou menšinu. A i podle něj jich za poslední roky mírně ubylo. "Pamatuji třeba deset let zpátky, že se to občas řešilo, že byl problém i na vlecích, ale teď už to vůbec nevnímáme. Myslím, že to procento snowboardistů je nižší, než bývalo, ale nikdy to nebylo závratné číslo," uvedl Bažant. Menšinu tvoří snowboardisté podle něj i v jejich lyžařské škole. "Je to asi 20 procent," odhadl. Za výuku se podle něj platí stejné částky jako u lyží.

Obdobné je to i v liberecké lyžařské škole SK Ještěd. "Zájem je v posledních letech zhruba stejný," uvedla za SK Ještěd Radka Pospíšilová. Snowboardisté podle ní tvoří zhruba 20 až 30 procent klientely. Zájem naučit se jezdit na snowboardu mají hlavně děti starší deseti let.

Náctiletí tvoří také většinu zájemců o výuku v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. "Děti kolem 12 let, hlavně kluci, to chtějí vyzkoušet a zájem je poměrně velký," řekl ČTK provozovatel lyžařské školy MARIŇÁCI Ski & SNB school Rejdice Michal Táborský. Odhadl, že zájem o výuku ve srovnání s dobou před deseti až 15 lety stoupl v Rejdicích asi o 30 procent. Je to ale dané i tím, že v Rejdicích je jeden z největších snowparků v republice. "Pokud vezmu kategorii kolem 12 let, tak v naší škole spíš převládá snowboard. Když vezmu kategorii menších dětí, tak jsou to spíše lyže," uvedl Táborský. Podle něj je ale lepší, když se děti naučí nejprve na lyžích. "Protože získají stabilitu, zjistí, co jsou hrany, vědí, co je brzdění, co je oblouk a podobně," řekl. Naučit se jezdit na snowboardu je ale podle něj jednodušší než na lyžích.

čtk