Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí Dnů lidové architektury budou ve 13 památkách i ukázky řemesel, interaktivní hry a komentované prohlídky

18. 07. 2020 | 8:01

Ukázky řemesel, interaktivní hry i komentované prohlídky budou součástí Dnů lidové architektury, které se budou v Libereckém kraji konat příští týden o víkendu. Zapojí se do nich 13 objektů, z toho dva poprvé. ČTK o tom informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

chrastavafruhlingzvenku1
Foto: Artur Irma

Akce spojená s tradičními řemesly a výrobou se uskuteční v kraji poosmé. Otevřené budou zemědělské usedlosti, mlýny, sklářská chalupa v Jizerských horách, podještědský roubený hostinec, rodný hrázděný dům malíře 19. století Josefa Führicha v Chrastavě u Liberce nebo chalupa výtvarníka Jiřího Harcuby v Harrachově. "Hlavním lákadlem bude Běliště v Železném Brodě. Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet interaktivní hru pro celou rodinu, v níž budou pátrat po starobylém nápisu v doprovodu malého kluka Bróži narozeného před sto lety," uvedl Trdla.

Poprvé se do Dnů lidové architektury zapojí barokní ruční papírna v Hamru na Jezeře ze 17. století, kde budou komentované prohlídky. To samé platí i pro zrekonstruovaný tajuplný Kittelův dům v Pěnčíně u Jablonce. Obnova takzvaného Burku stála kolem 50 milionů korun a přispěly na ni i evropské fondy, otevřený je od loňského léta. Součástí akce v Kittelově domě bude i tvořivá dílna zaměřená na léčivé masti a ukázky řemesel, konkrétně šindeláře a kameníka.

Řemeslníci budou příští víkend i na dalších místech zapojených do Dnů lidové architektury. V Trávníčku u Českého Dubu na Liberecku budou u Beranova hostince ukázky košíkářského řemesla a na Bělišti pletení orobince nebo výroby dřevěných lžiček. Lidé si budou moci prohlédnout pohyblivý betlém ve Frýdlantu na Liberecku, jehož výroba trvala 60 let. Skládá se ze 130 pohyblivých a 50 statických figur. Návštěvníci si práci řemeslníků mohou sami vyzkoušet, třeba na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova je čeká tkaní, předení na kolovratu a mykání vlny.

čtk