Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí jubilejního 20. ročníku slavností Nisy je plavba od pramene až po soutok s Odrou

08. 06. 2019 | 18:15

Před 20 lety zahájila skupina nadšenců z Jablonce nad Nisou a Liberce tradici happeningů, spojených s řekou Nisou, která protéká Jabloncem a je i v jeho názvu. V dalším letech se k nim přidali vodní skauti , konkrétně Flotila z Liberce a vodáci z jabloneckého Sundisku či SK Tuleň.

Prvotním cílem bylo upozornit na význam řeky pro náš život, na to, že je třeba se o řeku starat, dbát na čistotu její vody i břehů. Často je během akce organizováno čištění řeky a jejich břehů, v loňském roce spolu se žáky ZŠ v Hrádku nad Nisou a na náklady společnosti Sundisk v úseku mezi Chotyní a Hirschfelde.

Postupně se řeku skutečně podařilo uvést do současné, přeci jen přijatelější podoby a do programu akce se dostala témata jako je turistika či cestovní ruch, vodáctví, setkávání lidí ze všech tří zemí na březích řeky.“ Uvedl Martin Bauer starší ze společnosti SUNDISK.

Program, který je s událostí spojený, mívá různou podobu. Stálým prvkem je plavba vodáků a skautů s vílou Nisou po řece Nise (symbolická například u pramene Nisy), která předává své poselství zástupcům měst a obcí na břehu. V Jablonci nad Nisou je tradicí pochod mažoretek, bubeníků a vodáků doprovázejících vílu Nisu na koni. V dalších městech často probíhají různé poutě či slavnosti (letos v Liberci, Chotyni..).

Součástí 20. ročníku slavností Nisy bude vernisáž výstavy k této akci, která se uskuteční v pondělí
10. června. 2019 v 15:00 ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Výstava potrvá do 17. června 2019, vstup je zdarma.

Slavnosti NisyNa ostro bude zahájen jubilejní 20. ročník v pátek 14. června 2019 v 8:45 veřejně přístupnou konferencí s mezinárodní účastí na téma „Nisa – řeka, která nás spojuje“ v jabloneckém Eurocentru.

Ve 13.00 bude zahájena letošní plavba u pramene Nisy v Nové vsi, pokračovat bude až do německého Ratzdorfu na soutoku Nisy s Odrou, kde bude zakončena 21. čevna 2019 ve 14:00. Během plavby bude předáváno poselství víly Nisy při setkáních se zástupci všech měst a obcí na březích, časový rozpis je na přiloženém plakátu. Případní zájemci o plavbu, nebo její část, se mohou přihlásit například na info@sundisk.cz . Pořadatelé zajišťují zapůjčení lodí, přepravu a ubytování během plavby.

TZ