Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v kauze obchodu s tygřími těly komplikuje nemoc preparátora. Jeho zdravotní stav bude přezkoumán

04. 08. 2020 | 12:14

Odvolací soud v Liberci musel i dnes zrušit líčení v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Jde o tři úhyny tygrů z chovu provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvíka Berouska. Stejně jako v předchozím půl roce se soud nekonal kvůli nemoci obžalovaného preparátora Miloše Hrozínka.

tygrusurijZOOOlomouc
ilustrační foto

Soud proto nechá přezkoumat jeho zdravotní stav. "Bude posuzována jeho schopnost se vůbec účastnit veřejného zasedání," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu soudce Lukáš Korpas.

Loni soud v České Lípě nepravomocně uložil Hrozínkovi tři roky vězení, Berousek byl potrestán dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338.000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. Proti verdiktu se odvolal státní zástupce i Hrozínek a Berousek. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozilo obžalovaným až pět let vězení. Státní zástupce pro obžalovaného Vietnamce navrhoval vyhoštění, pro Berouska podmíněný trest a pro Hrozínka pětileté vězení. Obhajoba žádala u okresního soudu zproštění, případně posouzení případu v přestupkovém řízení.

V případu jde o tři předloňské úhyny tygrů z Berouskova chovu. Podle pitvy jeden zemřel na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl veterinář v krční páteři a druhý pod lopatkou. Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle policie preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa. Státní zástupce je přesvědčen, že šlo o organizovanou skupinu, obžalovaní to ale odmítají.

čtk