Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Srážky v kraji zeslábly, stav ohrožení je dál na čtyřech tocích. Předpověď je ale nepříznivá, znovu se má rozpršet

14. 09. 2024 | 15:15

Na většině území v Libereckém kraji přechodně přestalo pršet, nebo jsou srážky mírné. Hladiny řek v nejvíce zasažených oblastech díky tomu klesají, stav ohrožení byl ve 14:30 na čtyřech tocích včetně Jizery na Semilsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku na Liberecku, vyplývá z informací na krajském povodňovém portálu. Podle předpovědi by ale mělo opět začít silně pršet.

visnova3
Foto Artur Irma

"Co se týká prognózy, tak půlka zpráv je dobrá. Vypadá to, že na většině území kraje by během dneška měly srážky ustat a nemělo by docházet k nárůstu toků. Ta druhá zpráva není úplně dobrá. To je to, že bude dále pršet v Jizerských horách, především na severní straně Jizerských hor. To znamená, že nejvíc zatížená bude Smědá a částečně Jeřice a Lužická Nisa," uvedl dnes dopoledne hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Toky by měly kulminovat v noci z neděle na pondělí.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové. Dopoledne byl stav ohrožení i ve Frýdlantu, Raspenavě, Hejnicích a Bílém Potoce. Na těchto místech měli ve 14:30 první nebo druhý povodňový stupeň, v Bílém Potoce dokonce hladina klesla pod první.

Ve Višňové - Předláncích byla Smědá ve 14:30 ve výši 277 centimetrů, stav ohrožení nastává při 240 centimetrech. Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska a dopravu zajišťuje hasičská evakuační tatra. Hasiči evakuovali i několik obyvatel. Voda z řeky se zatím do domů nedostala, je na silnicích, loukách a zahradách.

Stav ohrožení je nadále i na Jeřici v Mníšku, kde je kvůli tomu uzavřený most u obecního úřadu a do sousedního Oldřichova v Hájích se tak dá dostat jen z druhé strany - od Raspenavy. Jeřice dnes kulminovala na 171 centimetrech v 10:00, o čtyři hodiny později byla o 60 centimetrů níže. Třetí stupeň se vyhlašuje, když je v korytě metr vody. Ve Frýdlantském výběžku je na třetím stupni i potok Oleška v Dětřichově.

Ve zbývajících částech kraje je stav ohrožení na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, i tam se situace zatím vyvíjí příznivě. V Jablonečku kulminovala Jizera v 11:00 na 326 centimetrech, což značí pětiletou vodu. Ve 14:30 byla na 242 centimetrech, hranicí pro vyhlášení třetího stupně je 210 centimetrů.

Na druhém stupni je v kraji Řasnice ve Frýdlantu a na prvním Lužická Nise v Hrádku nad Nisou, Kamenice v Plavech na Jablonecku a Mumlava v Harrachově na Jablonecku.

V Libereckém kraji od pátku nejvíce pršelo v horách. Na stanicích Dvoračky v Krkonoších a Smědavě v Jizerských horách napršelo za den a půl dokonce přes 180 milimetrů.

čtk