Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostové pro Liberecký kraj půjdou do krajských voleb 2020 samostatně

20. 11. 2019 | 20:03

Starostové pro Liberecký kraj půjdou do krajských voleb v roce 2020 samostatně pouze s účastí zástupce Unie pro sport a zdraví na kandidátce. Stejně tomu bylo ve dvou předcházejících volebních obdobích. Zvažované spojení s TOP 09 nebo KDU-ČSL většina členů politického uskupení po dlouhé diskusi v hlasování odmítla. O rozhodnutí úterního sněmu dnes ČTK informovala manažerka hnutí Kateřina Knopová.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

"KDU-ČSL a TOP 09 jsou politické subjekty, s jejichž zástupci spolupracujeme v koalicích hned na několika radnicích, například v Liberci, České Lípě nebo v Turnově. Pevně věřím, že prostor ke spolupráci nalezneme po volbách i v nově ustaveném krajském zastupitelstvu a ve vedení kraje," řekl k rozhodnutí sněmu předseda hnutí a liberecký hejtman Martin Půta.

Starostové pro Liberecký kraj před třemi lety volby s výrazným náskokem vyhráli. Hlas jim tehdy dala téměř třetina voličů a získali 18 míst ze 45 v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel. TOP 09 ani KDU-ČSL, která kandidovala společně s politickou stranou Nová budoucnost pod hlavičkou Budoucnost pro Liberecký kraj, neuspěly.

Kandidátku Starostů vedl v roce 2016 Půta a podařilo se mu jako prvnímu hejtmanovi v kraji post obhájit. Rád by to zopakoval i příští rok. "Pokud ovšem dostanu důvěru svých kolegů," řekl již dříve ČTK. O lídrovi kandidátky ani jejím obsazení však zatím podle Knopové sněm hnutí nejednal. To bude tématem dalšího sněmu na jaře příštího roku.

čtk