Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavbaři v kraji dokončili v prvním čtvrtletí víc bytů, zájem i nabídka neustále rostou

23. 05. 2024 | 12:45

Stavbaři v Libereckém kraji dokončili v prvním čtvrtletí letošního roku 201 nových bytů, o 5,8 procenta více než ve stejném období loňského roku. Počet zahájených staveb bytů ale o 12,7 procenta klesl, stavět se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) začalo 248 bytů. Zatímco v dokončené výstavbě převažují rodinné domy, v nově zahájené se jedná hlavně o bytové projekty.

PerstynFB2
Velký bytový projekt vzniká i na libereckém Perštýně, v centru krajského města. Foto: archiv

Podle developerů po loňské stagnaci trhu zájem o bydlení znovu roste, zjistila ČTK. "Loni, jak se zvýšily hypotéky, náklady na financování a vůbec nejistota lidí, tak byl zájem nižší než v předchozích letech. Letos od začátku roku zase vnímáme, že přišla vlna zájemců a jenom za poslední měsíc tady máme sedm podepsaných smluv," řekla dnes ČTK Anna Ježková za společnost Coop Development, která je jedním z investorů projektu družstevního bydlení Zahrada Gallas v Liberci. Aktuálně nabízí 166 bytů, první etapa je z 80 procent obsazená a z druhé, která teprve vyrůstá, je obsazeno deset procent bytů.

Zahrada Gallas vzniká na místě někdejší textilní továrny. Společnosti Coop Development, Ungelt Partners, liberecké Stavební bytové družstvo (SBD) Sever a Stavební bytové družstvo Praha tam plánují postavit přes 300 družstevních bytů v sedmi domech. Stavba prvních dvou začala v říjnu 2022 a první obyvatelé se do nich budou stěhovat letos na podzim. "Družstevní bydlení je alternativa zejména pro ty klienty, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí žádat hypotéku," doplnil Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever, které je dalším z investorů.

Zájemcům stačí u družstevního bytu složit jednorázový členský příspěvek a 20 procent ceny bytu, zbytek pak splácí ve formě nájmu. Úvěr si bere družstvo nikoli zájemci o byt. Úročení je podle Černého aktuálně pod pěti procenty. "Garantujeme aktuálně jako developer roční úrokovou sazbu 3,99 procenta," dodal Černý. Ceny bytů začínají od 2,34 milionu korun za 1+kk o rozloze necelých 39 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit 50.000 korun členský příspěvek družstvu a 668.900 korun, zbytek pak bude splácet v nájmu 40 let.

V Liberci se nejedná o jediný projekt, první ze 125 bytů nabídne k nastěhování v závěru letošního roku také rezidenční komplex Tři věže v libereckých Starých Pavlovicích. Nové byty v centru krajského města nabízí také projekt Tiskárna Kristiánov, kde zahajují duhou etapu a celkem v areálu bývalé tiskárny vyroste 200 bytů. Výstavbu 247 bytů Residence promenáda připravuje v centru Liberce developerská společnost Luxury Home, byty nabídne jak do vlastnictví, tak počítá s družstevními byty. Stavbu plánuje zahájit ve druhé polovině roku.

čtk