Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stezka Krkonoše slaví druhé narozeniny! Těšit se můžete na tři koncerty i oba maskoty

05. 07. 2019 | 10:05

Stezka korunami stromů Krkonoše, která byla otevřena v červenci roku 2017, letos oslaví své druhé narozeniny. Při té příležitosti uspořádá v sobotu 6.července pro veřejnost narozeninovou oslavu, jejímž vyvrcholením budou hudební koncerty kapely The TapTap, zpěváka Davida Krause a skupiny Harmonica Band.

stezka www.stezka
Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

„Psí roky se oproti lidským násobí sedmkrát. Nevím kolikrát se oproti lidem násobí nebo dělí věk Stezky, ale za poslední dva roky vnímám, že tým i samotná Stezka dospěly. Přibylo nám například hned několik nových prvků přímo na Stezce nebo vyhlídkové věži. Mezi ty nejzajímavější a také nejnovější patří speciální Ptačí hodiny na vrcholku věže, díky nimž se návštěvníci mohou seznámit s řečí krkonošského ptactva. Pravidelně také pořádáme mnoho tematických akcí v průběhu roku od speciálních nočních prohlídek, přes Velikonoce, Den dětí nebo nejnověji ranní prohlídky se snídaní,“ říká Marie Jarkovská, jednatelka Stezky korunami stromů Krkonoše.

Hlavní novinkou Stezky jsou nedávno nainstalované Ptačí hodiny na vrcholku vyhlídkové věže vysoké 45 metrů, které mají na ciferníku místo číslic vyobrazených dvanáct zástupců krkonošského ptactva. Po otočení klíčem se hodiny rozběhnou a podle toho u jakého obrázku ptáčka se jejich ručička zastaví, vydávají právě jeho zvuk z reproduktorů. „Návštěvníci se tak mohou s řečí ptáků seznámit, typické zvuky si zapamatovat a při příštím setkání s ptactvem v přírodě, už budou vědět, s kým mají tu čest,“ objasňuje Pop. Ptačí hodiny, na konstrukci vyhlídkové věže doplňuje ještě šestice soch krkonošských ptáků v životní velikosti. „Vypadají opravdu jako živí, dali jsme si záležet,“ říká Jarkovská.

Posiluje a prodlužuje turistickou sezonu

„Po dvou letech, kdy tu Stezka korunami stromů stojí, už mohu s jistotou říci, že bylo správné rozhodnutí ji poblíž našich Janských Lázní nechat vyrůst. Stezka totiž zdejším lidem, které z velké části živí právě cestovní ruch a ubytovací služby, prodlužuje a zintenzivňuje sezónu a láká do regionu turisty tuzemské i zahraniční. Když k tomu připočteme, že Stezka je velmi edukativně zaměřená atrakce, myslím, že se jedná o ideální a neinvazivní způsob propojení příjemného s užitečným,“ chválí Jiří Hradecký, starosta Janských Lázní, existenci Stezky, která byla kompletně financována ze soukromých peněz investorů a město ani kraj na ni nemuselo vynaložit, byť jedinou korunu ze svých rozpočtů.

Foto: Stezka korunami stromů KrkonošeSesterská Stezka na Lipně také chystá oslavu

Krkonošská Stezka korunami stromů však nebude jediným červencovým oslavencem. Své narozeniny oslaví totiž také sesterská Stezka korunami stromů Lipno. A to v sobotu 20. července. Stezka, která svou bránu otevřela veřejnosti poprvé v létě roku 2012, tak oslaví své již sedmé narozeniny.

„Ať už by někdo chtěl oslavit narozeniny obou Stezek, nebo je jen plánuje někdy navštívit, tak doporučujeme si uschovat vstupenku. Vstupenka z Krkonoš totiž návštěvníkům poskytuje 25 korun slevu na vstup na lipenské Stezce a jedno euro na Stezce korunami stromů v Bavorském lese v Německu, která je nejstarší stezkou v naší evropské síti,“ doporučuje Radana Křížová, vedoucí strategického marketingu Stezek pro střední a východní Evropu.

TZ