Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Světový den ústního zdraví podporuje kraj prostřednictvím projektu Zdravý zoubek

20. 03. 2023 | 13:33

Světový den ústního zdraví připadá každoročně na 20. březen a je ve znamení osvěty na téma  zásad ústní hygieny. V České republice se v rámci tohoto dne konají rozličné akce se zaměřením na orální zdraví.

 

zubyDítě
ilustrační foto

„Péče o chrup je důležitá a není radno ji podceňovat; nejčastějším onemocněním chrupu je zubní kaz, který se vyskytuje zhruba u tří milionů obyvatel republiky ročně. Proto je třeba začít s prevencí už u dětí v raném věku a šířit ji dál mezi rodiče, prarodiče i budoucí rodiče,“ uvedl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Světový den ústního zdraví podporuje Liberecký kraj prostřednictvím projektu Zdravý zoubek. Jde v něm právě o prevenci zubního kazu u dětí v předškolním věku. Koná se v rámci koncepce Zdravotní politika Libereckého kraje – program dlouhodobého zlepšování zdraví obyvatel kraje, který dbá i na zdraví ústní dutiny.

O zdravém chrupu dětí a mládeže rozhoduje účinnost primárně preventivních opatření, kterých se dětem dostává především v rodinách a dále pak v předškolních a stomatologických zařízeních. Účelem projektu Zdravý zoubek je pozitivně ovlivnit zdravý vývoj zubů u dětí v mateřských školách a snížit tak jejich kazivost. Kromě rodičů a pedagogů se na osvětě podílejí i studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Liberec.

Projekt započal v březnu v Mateřské škole KNofLík v Klášterní ulici v Liberci. Školící část potrvá do konce dubna, načež bude mezi dětmi následovat dlouhodobé utužování získaných vědomostí a dovedností.

Neméně významným příspěvkem ke Světovému dni ústního zdraví je rozšíření ordinačních hodin zubní pohotovostní služby v Krajské nemocnici Liberec. O sobotách se provozní doba rozšířila  na odpoledne od 13 do 17 hodin. V neděli a svátek zůstává doba nezměněná – od 8 do13 hodin.

K pohotovostním službám lze nalézt více informací na odkazu https://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/page830/pohotovostni-sluzby-v-oboru-zubni-lekarstvi.

LK/Jan Mikulička