Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Televizní hlasatelky pozvou k vykopávkám z archivu. Na obrazovky se vrátí doktor Štrosmajer i božský Kája 

23. 03. 2020 | 5:42

Od dnešní deváté hodiny ranní bude retro, v němž jsme se přičiněním koronavirové pandemie ocitli, dokonalé. Dočasně začíná vysílat další program veřejnoprávní televize s názvem ČT3. Trojka proto, že cílí na lidi „třetího věku“, tedy na dříve narozené.

ovladač
ilustrační foto

Předrevoluční reálie, v nichž jsme žili do roku 1989 (mj. zavřené hranice a ochromený živnostenský stav) tak budou mít další posilu v podobě televizního vysílání. Na obrazovky se vrátí i televizní hlasatelky, které budou vemlouvavým hlasem uvádět archivní pořady i estrády. Ty se budou střídat i se soutěžemi, které Česká televize vyrobila krátce po Sametové revoluci.

Na specifickou cílovou skupinu, ve snaze zpříjemnit jí čas, jenž musí kvůli omezení volného pohybu osob trávit doma, televize zacílí také reprízami prastarých seriálů jako Eliška a její rod, Byli jednou dva písaři, Nemocnice na kraji města či Rozpaky kuchaře Svatopluka. Při „Sváťovi Kuřátkovi“ ale diváci nebudou moci o pokračování děje rozhodovat prostřednictvím vypínače na zdi. To ale nebude žádná novinka, protože staré české seriály televize pravidelně reprízuje i v letním vysílacím schématu.

Archiv vydá i jednotlivé díly nekonečného cyklu Televarieté nebo koncert nedávno zesnulého Karla Gotta. Šedou kůru mozkovou si diváci mohou provětrat při soutěži O poklad Anežky české a nostalgii se budou moci oddávat při Domácím štěstí.

Vysílání začne v pondělí 23. března. Stanice ČT3 bude vysílat denně od 9 do 17:25 hodin. Objeví se v klasickém pozemním vysílání přes anténu a také v nabídce satelitních, internetových a kabelových operátorů. Pro terestrické vysílání je podmínkou, abyste žili v oblasti, která už přešla na vysílací standard DVB-T2. K tomu v Libereckém kraji došlo letos na konci února.

Abyste program dočasné veřejnoprávní stanice mohli přijímat, je třeba přeladit televizor s příjmem DVB-T2 nebo set-top-box. Pustíte-li automatické ladění, naladí se vám všechny programy znovu včetně ČT3. Umíte-li, lze doladit pouze tento program přes funkci Ruční ladění. ČT3 se poté přiřadí k ostatním, standardně vysílajícím veřejnoprávním kanálům ČT1, ČT2, ČT24, ČT art/Déčko (kde se nyní vysílá speciální výukový program UčíTelka) a ČT sport.

Televizní program ČT3 bude vysílat po celou dobu trvání nouzového stavu, kdy je seniorům doporučeno vycházet na veřejnost jen v nejnutnějších případech.

Alena Roubalová