Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplota na Jizerce klesla dnes pod minus 15, silnice v kraji mohou místy namrzat

25. 01. 2023 | 7:29

K ránu teplota v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách klesla pod minus 15 stupňů Celsia, jinak je ale na většině území Libereckého kraje nejčastěji kolem nuly. Místy jsou mlhy, kterou mohou být mrznoucí a na vozovkách se při nich může tvořit námraza. Vyplývá to z údajů na webech silničářů a meteorologů.

Výrazně pod nulou bylo k ránu i na dalších místech Jizerských hor, minus deset bylo na Smědavě, pod minus pět teplota klesla v Bedřichově či na Souši. Znatelné rozdíly v teplotách jsou v západní části Krkonoš. Například v Harrachově podle údajů tamního skiareálu byla ráno na vrcholu Čertovy hory nula, ale u spodní hranice lanovky skoro minus sedm stupňů.

Inverzní ráz počasí očekávají meteorologové i přes den. Místy bude zataženo nízkou oblačností, skoro jasno bude v horách nad 800 metry nad mořem. V místech s oblačností bude ojediněle mrholit a může se tvořit velmi slabá ledovka. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus jedním až dvěma stupni Celsia, ojediněle při zmenšené oblačnosti až čtyři stupně. Na horách bude mezi minus třemi stupni a nulou, v polohách nad 900 metry nad mořem budou denní maxima mezi jedním až čtyřmi stupni.

Povrchy vozovek v kraji jsou převážně mokré. Zledovatělá vrstva sněhu je na silnicích druhých a třetích tříd v Jizerských horách a části Krkonoš na Semilsku. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na silnicích třetí třídy v Lužických horách na Českolipsku.

čtk