Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teplotní rekordy pro dnešní den byly překonány na pěti stanicích, nejtepleji bylo v České Lípě

20. 06. 2021 | 18:35

Teplotní rekordy pro dnešní den byly na severu Čech překonány na pěti stanicích měřících déle než 30 let. Nejtepleji bylo v České Lípě, kde ale 34,4 stupně Celsia nebylo rekordních. Do maxima z roku 2013 chyběly dvě desetiny stupně, řekl ČTK Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

teplokropicivuzirma
Archivní foto, Artur Irma

V Libereckém kraji má nový rekord jen stanice v Jablonném v Podještědí na Liberecku, kde bylo 33,4 stupně. Předchozí maximum z roku 2013 bylo o čtyři desetiny nižší.

V Ústeckém kraji mají nová maxima pro 20. červen na čtyřech stanicích, předchozí rekordy na těchto místech byly z roku 2000. V Ústí - Kočkově bylo dnes 33,3 stupně, což je o 1,4 stupně více než před 21 lety. Nový rekordní údaj pro Milešovku na Litoměřicku je 32,8 stupně, pro Sněžník na Děčínsku 30,9 a pro Novou Ves v Horách na Mostecku 29,1 stupně.

I dnešní nejvyšší naměřená teplota v Ústeckém kraji není rekordní, v Teplicích bylo 33,8 stupně Celsia. "Tam do rekordu z roku 2000 chyběl jeden stupeň," dodal Jůza.

V dalších dnech by se mělo ochladit. V předpovědi pro Ústecký kraj platí ale už na dnešní večer a noc varování před bouřkami, které ojediněle mohou provázet nárazy větru s rychlostí až 70 kilometrů za hodinu a kroupy. V menší míře by se mohly objevit i přívalové srážky.

čtk