Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Zdravotnické memorandum umožní spolupráci na simulační výuce

02. 05. 2024 | 10:19

Cvičení za pomoci modelů a využití nahraných situací v praxi – to je simulační výuka. Fakulta zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci, Krajská nemocnice Liberec a Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje podepsaly memorandum, v němž se zavazují ke spolupráci v této oblasti.

zzs 3
Archivní foto

Záštitu memorandu udělili rektor Technické univerzity Miroslav Brzezina a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Je to další krok k tomu, aby byli absolventi univerzity a pracovníci v nemocnici a na záchrance ještě lépe připravení a vyškolení na řadu situací, jež mohou v jejich praxi nastat. Díky zkušenostem, které nasbírají při simulační výuce, budou schopni poskytnout odbornou a účinnou pomoc tam, kde to bude potřeba,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

„Simulační výuka spojuje teorii s praxí na pomezí vyučování a skutečného prostředí. Neocenitelná je zejména okamžitá zpětná vazba, kterou účastníci získávají od lektorů a pedagogů. Intenzivně dochází k propojení učení s praktickými dovednostmi,“ řekl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Simulační výuka je trendem v současném vzdělávání a stále častěji se objevuje na školách v cizině. Zaměřuje se nejen na napodobení opravdových situací, jakými jsou poskytování první pomoci v život ohrožujících situacích nebo spolupráce se záchranáři, ale například také na běžnou činnost na odděleních ve zdravotnických zařízeních.

LK/Jan Mikulička