Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Titulem krajská Památka roku se už pyšní jablonecká secese, mlýn, papírna i dva zámky

16. 04. 2022 | 10:16

Liberecký kraj hledá už posedmé památku roku, loni byly v soutěži jenom čtyři. Cenu získala obnova secesní fasády bytového domu v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou. Majitelé památek mají možnost se hlásit do konce dubna. Ocenění spojené se šekem na 50.000 korun je určeno pro vlastníky, kteří v roce 2021 obnovili kulturní památku, nebo pro ty, kdo ukončili alespoň jednu etapu její obnovy, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

navarovwwwm3m
Zámek v Navarově těsně po rekonstrukci r. 2017, foto archiv

Zámecký areál Navarov, který patří mezi památkově chráněné objekty, se nachází na Jablonecku v Libereckém kraji nad divokým údolím řeky Kamenice. Nejstarší budovy pocházejí ze 17. století a byly postaveny v raně barokním slohu Marií Angelou de Lamotte. Původní usedlost se skládala z mnoha objektů (samotného objektu zámku, konírny, pivovaru, stodoly, sladovny, myslivny aj.), a jehož součástí areálu byl taktéž romantický park s altánem a ovocnou zahradou. Do dnešního dne se nám zachovala jen část původních staveb, jelikož zámecký areál prošel v minulosti složitou stavební proměnou a na začátku 21. století se nacházel ve velice špatném stavu vlivem nevhodných stavebních zásahů a také prostým zanedbáním. Dnes je zámek aktuálně vlastněn a spravován soukromými vlastníky, kterými byl opraven roku 2017.

Vše o zámku + foto

"Každý rok oceňujeme ty nejlepší obnovy památek, které jejich majitelé za předchozí rok uskutečnili. Kromě objektů ve vlastnictví veřejných institucí se čím dál častěji objevují a hlásí do soutěže vynikající obnovy soukromých vlastníků. Z toho máme opravdu velkou radost. Věřím, že i v letošním roce tomu nebude jinak," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Vítěz bude moci svou památku označit pamětní deskou s nápisem Památka roku 2021 Libereckého kraje.

Soutěž má jedinou kategorii, v minulosti se ale dvakrát stalo, že ocenění získaly dva objekty. Památkou roku 2016 Libereckého kraje ocenil kraj obnovu mlecího složení, rekonstrukci oken a restaurování uměleckořemeslných prvků Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě a také obnovu zámku ve Svijanech. O dva roky později získala ocenění obnova historické papírny a mlýna v Hamru na Jezeře na Českolipsku a také areál barokního zámku v Návarově u Zlaté Olešnice na Jablonecku.

Liberecký kraj se podle Vinklátové soutěží snaží upozornit na úspěšné projekty obnovy kulturních památek a také je podpořit. Na území kraje je více než 2200 nemovitých kulturních památek. "Když se lidé seznámí s pozitivními příklady obnovy, může se stát i to, že si nějakou nemovitost v Libereckém kraji koupí a kulturní památku posléze v podstatě zachrání. Tak tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Návarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy," dodala Vinklátová.

Liberecký kraj podporuje obnovu památek na svém území od roku 2016 individuálními dotacemi. V letošním roce podpoří obnovu 18 projektů, na které rozdělí 13,824 milionu korun. Je to třikrát víc než loni, kdy kraj kvůli obavám z dopadů koronavirové pandemie dotační programy omezil. Letos tak bude díky podpoře pokračovat další etapou obnova kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách, rekonstrukce ohradní zdi zámku v Jilemnici nebo obnova Beranova hostince v Trávníčku. Kraj už takto od roku 2016 podpořil obnovu 52 projektů, na které dal bezmála 41 milionů korun.

čtk