Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Toky se zvedají hlavně ve Frýdlantském výběžku. Hejtman vyzval motoristy, aby tam pokud možno nejezdili

14. 09. 2024 | 11:07

V Libereckém kraji deště zvedly toky hlavně ve Frýdlantském výběžku, na třetím stupni je Smědá i její některé přítoky. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes vyzval motoristy, aby tam pokud možno nejezdili.

24velkaavodaFBputa
Ve chvílích, jako zažíváme právě teď, si člověk naplno uvědomí, za co všechno vděčíme hasičům. Nebýt jejich plného nasazení a obětavosti, byl by boj s povodněmi nemožný. Tak ještě jednou díky moc!, vzkázal na facebooku hejtman LK Martin Půta

"Chci poprosit všechny, kteří třeba jedou pomáhat svým blízkým na Frýdlantsko vyklízet nějaké prostory, zachraňovat cennosti, tak aby tu cestu dobře zvážili. A všechny ostatní, kteří tam nemají co dělat, tak aby tam nejezdili, protože především v okolí Višňové jsou ty místní komunikace opravdu obtížně sjízdné nebo nesjízdné a nedává žádný smysl tam tu situaci zhoršovat," řekl Půta po dnešním jednání krajské povodňové komise.

Podle něj požádali i policii, aby posílila své dopravní hlídky v tomto výběžku Liberecka. O dvě více posádek tam má preventivně i záchranná služba.

Na třetím stupni je Smědá od dnešní noci. V Jizerských horách od pátku napršelo místy i přes 170 milimetrů, tedy 170 litrů na metr čtvereční. Nejhorší situace je ve Višňové, která je odříznutá od okolí. "Nicméně až na potíže ve Višňové, kde jsou zaplaveny některé místní komunikace a jsou neprůjezdné, tak zatím nedošlo k vybřežení Smědé ani dalších toků v kraji. A škody, které zatím máme, tak jsou malé. A to i díky úsilí profesionálních, dobrovolných hasičů a všech ostatních lidí, kteří zasahují na mnoha místech v kraji," dodal hejtman. Kromě profesionálních hasičů je nasazeno přes 130 jednotek dobrovolných hasičů.

čtk

Fotogalerie je z Višňové a facebookového profilu HZS Libereckého kraje.