Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradiční sbírka vánočních ozdob v Liberci pomůže nemocným s rakovinou

03. 10. 2020 | 9:36

Už tradiční sbírku vánočních ozdob a dekorací pořádá liberecké Centrum Amelie. Výtěžek z jejich prodeje využije na pomoc onkologicky nemocným a jejich rodinám. Předměty do sbírky mohou lidé až do 30. listopadu přinést přímo do Centra Amelie v Krajské nemocnici Liberec, do Krajské vědecké knihovny v Liberci nebo také do Drogerie Jasmín v Mnichově Hradišti.

VánoceTitul2
ilustrační foto

Prodávat je budou u stánku v libereckém OC Forum od 7. do 9. prosince. ČTK to řekla koordinátorka centra Petra Kuntošová.

"Sbírkou se snažíme oslovit veřejnost k sounáležitosti s nemocnými a jejich rodinami a zároveň je informovat, že se v případě onkologické nemoci mají kam obrátit o pomoc. Služby poskytujeme nemocným a jejich blízkým zdarma, což by nebylo možné bez podpory veřejnosti a projektů jako je tato vánoční sbírka. Za každý darovaný kus moc děkujeme," doplnila Kuntošová.

Centrum bude darované předměty prodávat za ceny nižší, než jsou ceny v obchodech. Lidé tak mají možnost si zútulnit domov a přispět na dobrou věc. "Získané peníze nám pomohou s udržením služeb pro klienty. Například sociální poradenství či psychologická podpora jsou pro nemocné s rakovinou či jejich blízké důležitou součástí péče, kterou, vzhledem k přetíženosti zdravotnického personálu, není bohužel reálné získat v samotných zdravotnických zařízeních. Finance nám pomohou zajistit i různé aktivizační činnosti, jako je plavání či zdravotní cvičení," řekla Kuntošová.

Podpora onkologicky nemocných v sociální a psychické oblasti je nedílnou součástí péče o nemocné a má pozitivní vliv jak na zvýšení úspěšnosti léčby, tak na návrat do běžného života po ní. "Aktivity v Amelii mi pomáhají jak fyzicky, tak duševně. Ale hlavně vím, že v tom nejsem sama. Naplňuje mě i setkávání s dalšími lidmi se stejným onemocněním a tudíž i získávání nových přátel," doplnila paní Helena, která je jednou z klientek libereckého centra.

čtk