Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradiční úklidová akce stojí na lidech, kteří mají Jizerky rádi a neváhají jim pomoci

12. 05. 2021 | 18:36

O víkendu 15. a 16. 5. zve Společnost pro Jizerské hory všechny, kterým není lhostejné, jak vypadají Jizerky na velký úklid po zimní sezóně. Ta letošní byla obzvlášť dlouhá a někde možná ještě potkáte zbytky sněhu a tak je na čase se horám odvděčit a vyčistit je od odpadků. Jedná se již o třiadvacátý ročník této akce, do které se vždy zapojí stovky dobrovolníků.

JizerkyRadek Štrupl-Jarní Smědá
Foto: Radek Štrupl, Jarní Smědá

Akce je uspořádána tak, aby byla pro zapojené co nejpříjemnější – stačí, když si vyzvednou pomůcky (buď předem v infocentrech nebo v den konání na významných parkovištích)  a pak si již naplánují výlet dle své vůle a po cestě sbírají odpadky.  Ty pak zanechají na dopravně dobře dostupném místě a nahlásí jejich polohu pořadatelům. V celém následujícím týdnu je pak odpad z hor svážen. Celá akce je podpořena sponzory z řad místních firem i obcí.

„Jsme rádi, že i přes potíže s distanční výukou se i letos zapojí řada škol a vyrazí se postarat o své okolí“ říká ředitelka Společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová. „Celá akce stojí na lidech, kteří mají Jizerky rádi a neváhají nám pomoci“ dodává s tím, že letos ji potěšilo množství menších lokálních úklidů, které se konají snad již v každé obci. „Je dobře, že se tato praxe šíří a my jsme moc rádi, že v Jizerkách jsou již naše akce zavedenou tradicí.“

Podrobnější informace na stránkách www.projizerky.cz.

TZ/Společnost pro Jizerské hory, o.p.s.