Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turistů ubytovaných v Libereckém kraji letos v zimě opět přibylo, přijeli z tuzemska i ze zahraničí

11. 05. 2019 | 12:00

V Libereckém kraji opět přibylo turistů, kteří se v zimě ubytovali v hotelech a penzionech. Pomohly dobré sněhové podmínky. V prvním čtvrtletí se v kraji ubytovalo 244.192 hostů, což bylo o 3,8 procenta víc než ve stejném období loňského roku. Podle údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), se víc turistů v zimě ubytovalo jen v Praze, Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě.

Turistů v prvním čtvrtletí přibylo v celém Česku, i když ne tak výrazně. Ve všech krajích se od ledna do konce března ubytovaly více než čtyři miliony hostů, což bylo o 1,8 procenta víc než před rokem. Zahraničních návštěvníků přitom dokonce nepatrně ubylo. Nejvíc turistů tradičně mířilo do Prahy. V tamních hotelech a penzionech se letos v zimě ubytovalo víc než 1,5 milionu turistů, což bylo zhruba stejně jako loni. Bezmála 82 procent hostů přijelo do Prahy ze zahraničí.

Liberecký kraj patří zejména v zimě k oblíbeným rekreačním oblastem, návštěvníci míří hlavně do Jizerských hor a Krkonoš. Podle provozovatelů zimních středisek patřila letošní zimní sezona k těm dobrým a to se odrazilo i na návštěvnosti. Výrazněji přibylo zahraničních hostů, kterých se v kraji ubytovalo 64.909, což bylo o 4,4 procenta víc než loni v zimě. Téměř tři čtvrtiny hostů ale tvořili domácí turisté. V kraji se jich od ledna do března ubytovalo 179.283, o 3,6 procenta víc než před rokem.

Vyšší návštěvnosti Libereckého kraje v prvních třech měsících roku pomohly hlavně dobré sněhové podmínky a velké množství přírodního sněhu. Třeba v Harachově se lyžovalo víc než čtyři měsíce, lanovky se rozjely 18. prosince a provoz tam ukončili až o Velikonocích, tedy 22. dubna. Provozovatelé středisek hodnotí letošní zimní sezonu většinou jako velmi dobrou. "Kdyby byla každá zima taková, tak by to bylo fajn. Byla spousta přírodního sněhu, návštěvnost dobrá, nemůžeme si na nic stěžovat," řekl ČTK za jizerskohorské středisko Černá Říčka v Desné Martin Lauer.

Podobně hodnotí zimní sezonu Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší střediska Jizerských hor v Bedřichově na Severáku v Hraběticích a Tanvaldském Špičáku. "Pro nás to byla jedna z nejlepších sezon, i když měla řadu výkyvů, co se týče počasí. Byla řada dnů, které lidi od lyžování odradila," řekl Bažant. Díky dobrým podmínkám zůstávali hosté v Libereckém kraji letos v zimě déle. V průměru zde strávili 3,38 noci, cizinci dokonce 3,64 noci. Celostátní průměr je přitom 2,69 noci.

Cestovní ruch v Libereckém kraji v 1. čtvrtletí 2019

  2019 rozdíl 19/18 (pct)
cizinci 64.909 4,4
domácí 179.283 3,6
celkem 244.192 3,8

zdroj: ČSÚ

čtk