Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U letní dětské rekreace řešili hygienici potíže se štěnicemi. Mohly se do penzionu dostat jakkoliv, často cestují v plyšácích

02. 08. 2022 | 17:05

U letní dětské rekreace řešili hygienici v Libereckém kraji problémy se štěnicemi. Nešlo o tradiční letní tábor, ale o zotavovací akci, která se konala v penzionu s celoročním provozem. Výskyt parazita potvrdili hygienici ve dvou pokojích. Následovala speciální ochranná dezinsekce cílená na hubení štěnic jednak v zasažených pokojích a dále preventivně v celém penzionu, uvedla v tiskové zprávě Dušana Kafková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci.

plyš
ilustrační foto

"Pokoje, kde byl výskyt štěnic zaznamenán, byly vyklizeny. V penzionu byla provedena bariérová opatření proti zavlečení štěnic do domácností mimo jiné prohlédnutí zavazadel, vyprání prádla nad 60 stupňů Celsia, usušení v sušičce, poučení rodičů. Situace v ubytovacím zařízení je nadále průběžně sledována pracovníkem oprávněným k výkonu speciální ochranné dezinsekce, bude zajištěno provedení opakovaného dezinsekčního zásahu a po ukončení sezony ošetření celého objektu," uvedla Kafková.

Vzhledem ke specifickému způsobu života štěnice domácí a její rezistenci proti většině dezinsekčních přípravků je podle hygieniků hubení tohoto parazita obtížné. Nelze tedy podle Kafkové zaručit, že štěnice nebudou zavlečeny do nebo z jakéhokoliv ubytovacího zařízení. Proto je vhodné při cestování dodržovat preventivní opatření, kterými je možné případné riziko snížit, například neodkládat zavazadla či jiné osobní předměty, které by mohly sloužit štěnicím jako úkryt, blízko postele, ani na zem.

Podle hygieniků také není vhodné vozit na cesty různé polštářky a plyšové hračky, které mohou štěnicím sloužit jako "dopravní prostředek". V případech, kdy děti cestují samy a nelze se takovým společníkům vyhnout, doporučují hygienici vybírat takové, které lze po návratu vyprat při teplotě minimálně 60 stupňů a případně použít i cyklus sušení. Menší předměty lze podle hygieniků v plastovém obalu vložit do mrazáku minimálně na 72 hodin. Při návratu z cest doporučují vybalovat zavazadlo například v koupelně, kde je možné oblečení vyklepat do vany.

Jinak ale hygienici hodnotí letní průběh dětské rekreace v Libereckém kraji jako klidný bez mimořádných událostí. "Neevidujeme žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění, ve zdravotních denících převažují obvyklé záznamy o drobných úrazech typu odřenina či pořezání. Neobjevili jsme žádný neohlášený tábor," zhodnotila průběh léta ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice v Liberci Kateřina Hochmalová.

K 1. srpnu mají zatím hygienici v kraji hlášeno 194 táborů, na nichž by se mělo rekreovat 15.970 dětí, nejvíc na Českolipsku a Jablonecku. Hygienici také evidují 28 jiných podobných akcí pro více než tisícovku dětí. Za červenec hygienici zkontrolovali 67 táborů, deset jiných podobných akcí a pět provozovatelů stravovacích služeb. Uložili čtyři pokuty dohromady za 5500 korun. Největší prohřešky zaznamenali v zásobování pitnou vodou a při přípravě jídla.

čtk