Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Mníšku se nachází šesté nejrizikovější místo českých silnic. Malér je, když tamní vozovka zmokne

112
02. 10. 2019 | 8:29

Již devátý rok v řadě vydává Allianz přehled nejrizikovějších úseků na tuzemských silnicích. Upozorňuje na místa s nejvyšší nehodovostí za poslední tři roky a motoristům radí, kterým silnicím je lepší se raději vyhnout. V Libereckém kraji se nachází 6. a 15. nejnebezpečnější místo ČR.

DN-Punto-1
ilustrační foto

Aktualizovaná analýza vychází z databáze JDVM (Jednotná dopravní vektorová mapa) s lokalizací všech dopravních nehod v České republice evidovaných Policií ČR. Jsou v ní identifikována místa nejčastějších dopravních nehod s vážnými zdravotními následky v letech 2016–2018. Stejně jako v předchozích ročnících této analýzy byly i nyní posuzovány dálnice a silnice I. třídy.

Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky Allianz Automapy bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

Kromě počtu vážných nehod byly dále nehodové lokality porovnány podle počtu osob, které zde utrpěly smrtelná nebo těžká zranění, podle četnosti dalších drobnějších nehod v daném místě a počtu lehčích zranění. Z celkového množství takto definovaných nehodových míst poté Allianz sestavila celostátní žebříček 20 nejrizikovějších lokalit.

Dále bylo ve 13 krajích (tj. všech kromě hl. města Prahy) identifikováno vždy po pěti nejzávažnějších úsecích. Celkem bylo posuzováno 63 nehodových lokalit (v Karlovarském kraji splnily kritéria pro zařazení pouze tři úseky), kde došlo k 150 dopravním nehodám s usmrcením nebo těžkým zraněním.

Při jízdě Libereckým krajem zbystřete pozornost v Mníšku

Kromě nejrizikovějších míst v zemi stanoví Allianz pravidelně také nejnebezpečnější úseky v jednotlivých krajích. Nejkritičtějším místem v Libereckém kraji, a 6. v ČR, se v letech 2016–2018 stala zatáčka na Liberecké ulici v Mníšku jen několik kilometrů severně od Liberce. Celkem zde v daném období došlo k 9 nehodám, z toho ke třem vážným. Jeden člověk zde zemřel a čtyři si odnesli těžká zranění. Ke všem vážným nehodám došlo na mokré vozovce!

Za druhý nejnebezpečnější úsek v kraji označila Automapa sjezd/nájezd na silnici I/33 v katastru obce Rádlo. Na silnici I/65 zde došlo celkem ke 13 nehodám, tři lidé přišli k těžkému zranění. Dvě ze tří vážných nehod se staly za mokra. Úsek skončil celostátně na 15. místě. Třetím nejrizikovějším místem v regionu se stala křižovatka na silnici I/13 jižně od obce Dětřichov. Za poslední tři roky se zde odehrálo 7 nehod s jedním smrtelným a dvěma těžkými zraněními. 

Čtvrté místo v kraji obsadila křižovatka opět na komunikaci I/13 severozápadně od Jablonného v Podještědí. Došlo zde k sedmi nehodám s jedním smrtelným a jedním těžkým zraněním. Páté nejnebezpečnější místo v regionu se nachází mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem. V jedné ze zatáček na silnici I/13 došlo k celkem 18 nehodám, dva lidé se zde těžce zranili. K oběma vážným nehodám došlo o víkendu.

Nejrizikovější místo ČR je v Pardubickém kraji, následuje Olomoucký a Středočeský

Vůbec nejrizikovějším místem v Česku byly v letech 2016–2018 serpentiny v katastru Červené Vody v Pardubickém kraji. V jedné ze zatáček na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí došlo v daném období k 11 nehodám, z toho k pěti vážným se šesti těžkými zraněními. Již loni obsadil úsek celostátně 3. příčku.

Druhým nejrizikovějším úsekem se stala mírná zatáčka na silnici I/11 v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Jihovýchodně od obce Olšany, 500 metrů před odbočkou na Bohutín ve směru jízdy do Olšan, se za poslední tři roky stalo celkem sedm nehod, z toho čtyři vážné. Tyto havárie přinesly pěti lidem těžká zranění.

Třetí místo v zemi obsadila zatáčka s křižovatkou poblíž obce Medonosy ve Středočeském kraji. Asi půl kilometru severně od obce došlo na silnici I/9 za tříleté období k 18 (!!) nehodám, z toho čtyřem vážným. Dva lidé na místě zemřeli a dva si odnesli těžká zranění.

TZ