Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ubytovatelé v kraji dostali na náhradách za ukrajinské uprchlíky zatím 11 milionů korun

02. 05. 2022 | 14:02

V Libereckém kraji zatím ubytovatelé na náhradách za ubytování ukrajinských uprchlíků dostali dohromady zhruba 10,8 milionu korun za březen a duben. Jsou to žádosti od zhruba 210 ubytovatelů, žádosti nejméně třetiny ubytovatelů ještě nebyly vypořádány. Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to ČTK řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Jsou podle něj ale i takoví ubytovatelé, kteří o náhrady vůbec nežádají.

ukrajina kraj centrum12
Foto: Artur Irma

V Libereckém kraji už našlo dočasný domov více než 13.000 uprchlíků, počty příchozích ale postupně klesají. Za poslední týden jich v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) odbavili zhruba 400, z toho pro 90 lidí zajišťovali i ubytování. Někteří uprchlíci už také své dočasné ubytování opustili a rozhodli se vrátit na Ukrajinu. Kapacity ubytování jsou podle ředitele hasičského záchranného sboru Jana Hadrbolce zatím dostatečné, k dispozici je kolem 1800 volných míst. Kraj bude jednat o prodloužení ubytování, zatím má smlouvy s ubytovateli do konce června.

Kraj zatím podle hejtmana nemá informace o ubytování uprchlíků v soukromí. "Tam se zatím data nedaří získat," poznamenal. Do konce května byl měl podle Půty znát kraj přesná čísla o tom, kolik v jaké obci skutečně bydlí lidí, a kolik jich je v jednotlivých věkových kategoriích, aby bylo možné rozhodnout, do jakých škol by děti měly od září nastoupit. "Podle mého názoru ale ještě část uprchlíků stále nedospěla k tomu názoru, jestli tady zůstanou, nebo se budou snažit vrátit domů do začátku školního roku, jestli třeba na středních školách nevyužijí jen on-line výuky, kterou velká část ukrajinských škol poskytuje, aby tam děti mohly vzdělávání po válce co nejdříve dokončit," dodal liberecký hejtman.

V příštím týdnu by se mělo podle Půty uskutečnit jednání rezortu školství se zástupci pověřených obcí. "Tak abychom se připravili na tu část uprchlíků a jejich dětí, které by tady měly chodit do předškolního a školního vzdělávání od září. Zatím předběžně podle čísel, které ministerstvo školství má, by v kraji neměla vzniknout žádná lokalita, kde bude se školní docházkou problém. To je ale zatím předběžná informace," řekl hejtman. Kraj je podle něj také připraven posílit podle potřeby veřejnou dopravu tak, aby se děti do škol dostaly.

čtk