Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úřad práce ve Cvikově a Lomnici nad Popelkou omezí provoz jen na dva dny v týdnu, o pobočce v Chrastavě se jedná

05. 12. 2019 | 7:12

Úřad práce od ledna omezí provoz některých svých poboček, s některými obcemi ještě jedná. Z 18 pracovišť úřadu práce v Libereckém kraji přejdou z celotýdenního na dvoudenní provoz zřejmě dvě. Ve Cvikově na Českolipsku a Lomnici nad Popelkou na Semilsku. O pobočce v Chrastavě u Liberce se jedná, starosta má ale příslib, že by měl být celotýdenní provoz zachován. Mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková dnes pro ČTK uvedla, že omezení provozu či zrušení se budou týkat některých malých pracovišť, kde působí maximálně tři zaměstnanci.

nezaměsrnanost UPvchod5
Foto: MML

"Pokud jde o rušení míst, jedná se o 270 systemizovaných kmenových služebních a pracovních míst," dodala. Kolik míst bude konkrétně zrušeno v Libereckém kraji, nesdělila.

Starostům Cvikova ani Lomnice se rozhodnutí o omezení provozu nelíbí, podle nich to nebude mít žádný přínos. "Nejsme s tím srozuměni, bude to další komplikace pro lidi," uvedl starosta čtyřtisícového Cvikova Jaroslav Švehla. "Je to další agenda, ve které dochází k odsunu od občana," řekl starosta Lomnice Josef Šimek.

Ve Cvikově je pracoviště hmotné nouze a podle starosty hrozilo, že o něj přijdou úplně. "Toto je kompromis. Dohodli jsme se, že jim (úřadu práce) prostory budeme pronajímat bezúplatně," uvedl Švehla. Částka, kterou úřad práce platil dosud, podle něj nebyla vysoká - 3000 korun měsíčně.

Také v Lomnici nad Popelkou s 5500 obyvateli je pracoviště hmotné nouze a úřad práce ho bude využívat od ledna bezúplatně. Ve Cvikově a Lomnici bude pobočka otevřená od ledna jen v pondělí a ve středu. "Myslím si, že když je člověk v hmotné nouzi, tak jakékoliv vzdálení od místa bydliště je kontraproduktivní. Bohužel stát to tak necítí," uvedl starosta Lomnice. Lidé budou muset z Lomnice jezdit do 15 kilometrů vzdálených Semil. "U nás si bude moci učinit jen podání, bohužel nebudeme výplatním místem jako dosud. Takže stejně, když bude občan dostávat poukázky, tak si to bude muset zařídit v Semilech. Což povede k tomu, že k některým dávkám se bude muset přidat další, která přispěje tomu občanovi na jízdu autobusem. To mi přijde postavené na hlavu," dodal Šimek.

Také v šestitisícové Chrastavě je pracoviště hmotné nouze, starosta města Michael Canov ale věří, že k omezení provozu nedojde. "Jednal jsem o tom s paní Sadílkovou, generální ředitelkou úřadu práce, a provoz by měl zůstat zachován," řekl dnes ČTK.

čtk