Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úvěr na modernizaci krajské nemocnice ve výši 1,3 miliardy korun chce Liberecký kraj splácet deset let

31. 03. 2021 | 0:00

Na modernizaci Krajské nemocnice Liberec si plánuje Liberecký kraj půjčit 1,3 miliardy korun. Splatit je chce do deseti let po vyčerpání úvěru, poslední splátku by tak měl dát v roce 2035. Dalších 380 milionů korun přidá kraj ze svého. Poptávkovým řízením krajské zastupitelstvo pověřilo společnost Deloitte Advisory, ta by měla oslovit všechny významné banky se sídlem v České republice a také Evropskou investiční banku se sídlem v Lucemburku.

KNLvizualTOP
vizualizace

"Konečným termínem pro předložení nabídek od bank je 30. listopad, jejich vyhodnocení je plánováno na leden 2022. Předpokládaný termín pro uzavření úvěrových smluv je březen 2022, a to po schválení úvěrových smluv zastupitelstvem kraje," řekl po jednání ČTK náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál do zastupitelstva předkládal. Kraj počítá s čerpáním úvěru v letech 2022 až 2025, od roku 2026 by ho pak deset let měl rovnoměrně splácet.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude úvěr kvůli snížení rizika rozdělen do dvou tranší - 700 milionů by mělo být úročeno fixní sazbou a zbylých 600 milionů pohyblivým úrokem odvozeným od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Ručit chce kraj za úvěr pouze svými příjmy, nikoli majetkem. Na financování projektu se budou podílet také města Liberec a Turnov, která spolu s Libereckým krajem největší zdravotnické zařízení v kraji vlastní. Přispěje i sama nemocnice a využít plánuje kraj také evropské dotace.

Výstavbu nového Centra urgentní medicíny v Liberci připravuje Krajská nemocnice Liberec už přes deset let, náklady se odhadují na 3,4 miliardy korun včetně DPH. Nemocnice nový objekt nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje roztříštěnost areálu. Nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších sta let, třeba pavilon chirurgie postavili před 80 lety. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje případně rozšiřuje. Ještě letos by měla podle Půty nemocnice vypsat soutěž na dodavatele, aby stavba centra mohla v příštím roce začít.

čtk