Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Už je jasné, které střední školy se zapojí do protestu, náměstek Langr se stávkou souhlasí, odmítá ale její způsob. Nelze si brát děti a jejich rodiče jako rukojmí

05. 11. 2019 | 10:00

AKTUALIZOVÁNO: Během dneška musí vedení škol dát rodičům vědět, jak se zítra postaví k ohlášené stávce. O připojení ke středeční stávce bude řada škol v Libereckém kraji teprve rozhodovat. Odbory zatím vědí o 26 školách z necelých 500 v kraji, které se nějakou formou připojí. "Z toho pět bude zavřených úplně," řekla v pondělí po 17:00 ČTK Helena Svobodová za krajský školský odborový svaz pro Liberecký kraj. Krajské odbory ale podle ní zatím nemají informace ze všech škol.

školaIlustrNew
ilustrační foto

Kvůli stávce zůstane ve středu zavřená Základní škola Liberecká v Jablonci nad Nisou, která patří s 660 žáky k největším v Libereckém kraji. "Zavřená bude také Mateřská škola Lovecká. Obě bez toho, aby se nějak postaraly o děti. Ostatní školská zařízení města podle našich zjištění vylepí jen plakáty, ale provoz bude beze změny," řekla  ČTK mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

V Liberci se ke stávce nějak připojí zřejmě šest základních škol, podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra ale zatím nemají zprávy ze všech škol. "Ve dvou případech to vypadá na úplně uzavřenou školu, což je pro mě nejhorší varianta, kdy si učitelé jako rukojmí berou rodiče. Vnímám oprávněnost jejich požadavků, ale řešit to tímto způsobem je nesprávné, nedostanou veřejnost na svoji stranu. Chápu, že zruší výuku, ale musí zajistit náhradní program pro děti," uvedl náměstek.

K celostátní stávce školských odborů vyhlášené kvůli platům se připojí i základní škola v Rovensku pod Troskami na Semilsku, vařit nebude ani jídelna. "Zaměstnanci, kteří se ke stávce připojili, mají důvod, který uvádí odbory," řekla ředitelka školy Zuzana Bílková, která se osobně ke stávce nepřipojí.

Nepřipojí se ani škola ve Frýdlantě. Škola nechala na radniční web vyvěsit toto ozámení: V souvislosti s jednodenní stávkou, kterou v pátek 1. 11. 2019 vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství na středu 6. 11. 2019, informuje ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Petr Kozlovský, že se žádná z organizačních součástí školy k plánované stávce nepřipojí. Všechna pracoviště základní školy, základní umělecké školy, mateřské školy, školní družiny i Domu dětí a mládeže budou v uvedený den fungovat v běžném režimu a bez omezení.

Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na výdělky o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o deset procent.

Pro rodiče může být problém se o děti ve středu postarat. Rovenská škola nabízí aspoň žákům z první až třetí a výjimečně i čtvrté třídy pobyt ve škole od 7:30 do 11:30. "Dohlížet na ně budou pedagogové, kteří se ke stávce nepřipojili. Žákům, kteří jsou přihlášeni ve školní družině, nabízíme pobyt do 14:30, musí si ale vzít s sebou jídlo," uvádí škola na webu.

Podle Svobodové se ke stávce připojí i základní škola v Libštátě nebo část pedagogů z gymnázia v České Lípě. Mírnější formu zvolí základní škola v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. "Výuku zahájí od devíti hodin, stávku jinak podpoří plakáty," dodala Svobodová. V Semilech podle starostky Leny Mlejnkové nebude žádná mateřská ani základní škola zavřená, stejně jako třeba ve Frýdlantu. Liberecký kraj zatím neví, kolik středních škol se ke stávce připojí.

čtk, lo

archivNáměstek Ivan Langr (SLK), bývalý učitel, který má na starosti školství v krajském Liberci, na svém facebookové profilu zveřejnil svůj názor na stávku:

Jako původem učitel dlouhodobě podporuji své kolegy a mj. i jejich oprávněné požadavky na systémové, důstojné a transparentní odměňování. Současný tabulkový způsob, který zohledňuje jen odsloužená léta a posouvá učitele výš naprosto směšným způsobem, považuji nadále za neudržitelný; současně takto zůstává řada pedagogů v područí ředitelů. Učitel by měl mít možnost na základě objektivizovaných a finanční částkou podložených ukazatelů jasně odvodit, kolik si každý měsíc odnese za své mimořádně obtížné povolání = tarif (se základem pro začínajícího učitele významně přes 30 tisíc korun) + třídnictví + počet dětí s SVP ve třídě + vedení kroužků + komunitní aktivity + atd.

ALE - nemohu souhlasit s takovým způsobem stávky, který si bere jako rukojmí děti a jejich rodiče. Pokud tedy MŠ či ZŠ ve středu ke stávce přistoupí (a v Liberci to bude asi v 6 případech na základních školách), očekával bych, že minimálně pro děti z 1. stupně, které nemohou zůstat samy doma, zajistí družinu či jiné aktivity a také oběd. Naprosté uzavření školy (v Liberci ve 2 případech) považuji za neprofesionální, nefér a nezodpovědné. Pokud učitelé chtějí prosadit své požadavky, měli by pro své návrhy získat veřejnost. Nejsem si ale jist, jestli to tímto způsobem vůbec lze.

Aktuální informace k chystané stávce škol

Z celkového počtu 57 příspěvkových organizací resortu školství, mládeže, sportu a zaměstnanosti Krajského úřadu Libereckého kraje nebude z důvodu stávky ve středu 6. listopadu 2019 vůbec probíhat výuka na třech školách, a to:

1)      v Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace (bude však zachován provoz domova mládeže)

2)      ve Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace

3)      na Střední uměleckoprůmyslové škole a Vyšší odborné škole, Jablonec nad Nisou, Horní náměstí 1, příspěvková organizace

V těchto školách bude výuka upravena, případně částečně omezena:

1)      Gymnázium, Česká Lípa, Žitavská 2969, příspěvková organizace

2)      Gymnázium, Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace

3)      Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace

Některé další školské příspěvkové organizace se připojí dle našich informací pouze symbolicky, např. vylepením plakátů. Jejich výčet však k dispozici nemáme.

LK/Filip Trdla

Načítám...
Napiš komentář